Csecsebecse

Divat, szépség és kényeztetés, kívül és belül, azoknak, akik szeretnek időnként a felszín alá lesni... ennek ellenére színes, szagos és szépséges marad. Itt biztosan elérsz, ha kérdeznél, ötletelnél, ajánlanál vagy éppen gonoszkodnál: virgogirl@freemail.hu

Lájk

Szólj hozzám!

Még több divat

Minden, ami érdekes

6 (7) 8 (7) 9 (6) agyrém (72) ajánlat (95) arcápolás (18) arctisztító (8) armani (8) a jó ügy (34) blog (12) blogdolog (13) casual celeb (78) chanel (14) christian dior (9) christian louboutin (7) cipő (38) csizma (9) divat (844) divatbemutató (77) dolce&gabbana (7) ékszer (27) elie saab (9) elmélkedés (9) érdekesség (258) esküvő (12) ezadivat (6) ezer alatt (6) fehérnemű (17) film (15) fotó (913) gála (38) galéria (39) haj (41) harpers bazaar (5) haute couture (16) hellókarácsony (5) heti kérdés (21) híresség (1022) hit&miss (10) ikon (462) ikon klasszik (42) illat (22) internet (16) jean paul gaultier (6) jön (77) kedvenc (8) készpénz vagy kártya (13) kiegészítő (12) kipróbálva (27) klasszikus (10) köröm (11) krém (6) lancome (6) lista (27) louis vuitton (7) luxus (83) magazin (63) marchesa (6) marc jacobs (6) melyik a menő (23) modell (62) napicuki (5) napipasi (14) nap műtárgya (28) nyár (11) ok vagy ko (12) ősz (12) parfüm (93) parfümpéntek (21) pasi (38) red carpet (48) reklám (153) resort (13) retro (8) ruha (36) ruhamustra (27) ruhatár (6) rúzs (7) s/s2011 (11) smink (55) stílus (56) szandál (7) szavazás (56) személyes (29) szempilla (6) szépség (70) szín (5) születésnapos (12) táska (26) tavasz (22) tél (11) termék (59) tervező (5) test (8) testápolás (13) teszt (31) tipp (44) történet (5) ünnep (6) vanity fair (7) versace (6) vicces (115) videó (152) vogue (18) zene (5)

Együnk japánul

2009.07.06. 16:13 - Virgogirl

Címkék: diéta étrend

Persze nem nagyon, és nem sokat, csak amennyit jól esik...

Mivel felmerült egy hozzászólásban az, hogy a japán nők alapvetően karcsúak, egészségesek - és persze nagyon sokáig élnek -, utánanéztem, milyen oka lehet még ennek a genetikán kívül.

A leginkább kedvelt és ajánlott ételek a barnarizs, a különböző gabonákból készült tészták, a halfélék, a szója (tofu formájában is), a különböző zöldségek és gyümölcsök. Szinte teljesen hiányzik a hagyományos japán étrendből a finomított cukor, a finomított liszt, a kenyér; általában minimális zsiradékot használnak az ételek elkészítéséhez, és húst is viszonylag ritkán esznek. Sokkal jobban kedvelik az apró, ízletes és gyümölcsös desszerteket, mint a krémes, vajas, kalóriadús édességeket.

A japán adagok meglehetősen kicsik, sokkal kisebbek, mint az Európában vagy Amerikában megszokottak.

 

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és Japánban elképzelhetetlen a miszoleves nélkül (ez eléggé telít).

A japánok rengeteg zöld teát isznak, ami hagyományosan nagyszerű antioxidáns, és - bár hivatalosan nem bizonyították - zsírégető hatással is rendelkezik.

A japánok nagyon sokat gyalogolnak, sétálnak, és az autó helyett előnyben részesítik a biciklit.

Minden lehetőséget megragadnak arra, hogy az ételek ne csak a gyomornak, de a szemnek is gyönyörűséget okozzanak. Az, hogy az ételek színesek, harmonikusan elrendezettek, azt is jelenti, hogy változatosak (pl. sok színes zöldség).

Én személy szerint oda meg vissza vagyok a japán konyháért, imádom a misót és a szusit is, bármennyit meg tudnék enni belőle (viszont nem lehet sokat enni belőle, mert nagyon telít...) A legtöbb Japánban használatos alapanyag itthon is kapható - pl. a nori, azaz a szusihoz használatos algalap, vagy dashi, ami a miso egyik alapanyaga, sőt, instant misót is lehet venni -, és az ételeket elkészíteni sem olyan nehéz.

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsebecse.blog.hu/api/trackback/id/tr581230047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a norbin kivul minden fitness edzo kb. ezt ajanlana :)
hasonló, mint a makrobiotika :] Japánban könnyebb lehet csinálni. jó ez, örülnék, ha én is képes lennék ilyen egészségesen étkezni.
a szusiért nem vagyok oda annyira, pontosabban a nori nem ízlik rajta.
Csajok! Kéne valami jó kis diéta amit az irodában is meg tudok valósítani:-) Mit ajánlanátok? :-)

A japán konyhát még nem kóstoltam, itt lenne az ideje:-)
@SweetCandy: én abszolút a kalóriaszámlálás pártján állok. szükség van hozzá egy kalóriatáblázatra, egy konyhai mérlegre és fegyelemre, hogy leírj, kiszámolj mindent amit megeszel.

egyébként sok gyümölcs, sok zöldség és házi készítésű ételek sok mozgással kombinálva. szerintem ez az egészséges fogyás titka, nem pedig a sok mű szar. sajnos ez igényel némi odafigyelést és időráfordítást, de hosszú távon megtérül a befektetett energia.
ja, és heti 1 kilónál többet leadni nem egészséges!!!

nagyon hasznos: www.orvosaneten.hu/wrap.php?file=dcc.html
nekem eddig a japán konyhából a tésztás dolgok, és sült rákok jöttek be,a sushi nagyon nem,azt a párom ette meg helyettem is:D

amit viszont ki akarok próbálni az a miso leves:D
@bigyibogyo: kb. vagy nem

@SweetCandy: a japánoknak (csak, hogy a témánál maradjunk) vagy egy marha jó módszere - pontosabban, egy hagyományos japán dologból nőtt ki. A bento egyfajta ételcsomagolási technika, a lényege, hogy egy dobozban (bármilyen műanyag tároló megfelel) különböző, jól összeillő, sokféle ételcsoportot tartalmazó ebédet állítunk össze. A justbento.com oldalon nagyon jó ötletek vannak. Én úgy csinálom, hogy van 2-3 kisebb dobozom (teszkós, pár száz ft.), az űrtartalmuk 250 és 600 ml között mozog, ha jól emlékszem, az egyikbe megy a gyümölcs és a magok, a másikba a zöldségek, a harmadikba a fehérje vagy a szénhidrát (pl. csirkecsíkok, tofukockák vagy főtt rizs, köles stb.) Ezeknek elég jól meg lehet állapítani a kalóriatartalmát, és ezeken kívül nem nasizok mást. Kicsit pepecs, de én egyrészt élvezem, másrészt anyagilag is jobban megéri, mint kaját rendelni vagy venni egy szendvicset.

Ja, amit Mici mond, azzal egyetértek, egy kis konyhai mérleget sztem mindenkinek muszáj lenne beszereznie. Az enyém digitális, 3000 ft volt, és imádom, nem tudom nélküle elképzelni az életem.

Kalóriatáblából én kettőt javaslok jó szívvel, az egyik a caloriecount.com (azt hiszem, ez a címe), a másik a novagyok.hu táblázata, ha még megvan.
@mici˙: @Virgogirl: köszönöm szépen:-)

Jó ötletnek tűnik ez a dobozolós módszer:-) És ezeket egyszerre eszed meg, vagy ennyit lehet egy nap? Utánanézek a linkelt oldalaknak is:-)
@SweetCandy: ez tk. a délelőtti nass, az ebéd, meg az uzsonna. Vagy nass, és két részre osztott ebéd. Vagy reggeli, ebéd, uzsi. A napi étkezés kb felét, kétharmadát fedezi (persze összeállítástól is függ, és nagyon jól lehet kombinálni)
Hello,
Micsoda fejlemények, post lett a kommentből. :-)

A miso leves tényleg telít, és el is felejtettem, hogy reggelire eszik.
Van egy könyvem egy német természetgyógyász írta, és ugyanezen elveket alkalmazza, nagyon gyakori a miso leves.
Csak sajna a barátnőmnél van... Visszakérem.

Képzeljétek vashiányom lehet, mert szédülök (de ez a melegnek is betudható) + kívánom a fűszeres húsokat, a pirított baconszalonnát, a puha parasztkolbászt.
Szóval csupa olyan dolgot, amit a japánok nem esznek.


Nem is tudtam, hogy no cukor, no liszt. De van benne valami.
@SweetCandy:
Nekem a barnarizs, zöldségkúra, zöldségprököltek működött a legjobban munkahelyen. és jól hozzá is szoktam a napi baranrizs főzéshez. Azt szerettem benne, hogy éjjel is ehettem, ha későn értem haza. Mondjuk kell hozzá egy monotónia tűrés, de nagyon sokfajta zöldség van, a sárgafűszeres tökpörköltemnek pl. hatalmas rajongótábora volt. A lényeg, hogy nem szabad túl sok gyümölcsöt sem enni, és kevés fehérjét, tképpen csak barnarizs, zöldségek, & ásványvízzel kevert zöldséglevek (répa, célka, paradicsom stb.) üveges kiszerelés, bio-polcok!!!!

Virgoka, Miso levest hol vegyek?
@Scala: ha fűszereset kívánsz, ill. a felsoroltakat, az azt is jelentheti sztem, hogy több zsírra vagy B-vitaminra van szükséged. Vagy csak egyszerűen túl sokat koplaltál ;)

Miso: Ázsia (a Nagycsarnok alagsorában, és akkor meg is látogathatsz), Herbaház - ezen a két helyen szokott lenni instant, egyébként meg 3-4 különbző japán cucc kell hozzá, de azokat is be lehet ott szerezni
@Virgogirl: Köszi! :-) Fogok venni, csüt. kell mennem az Akácfa utcába kéménybélelés előzetes szakvéleményért, utána útbaejtem. Hacsak nem akkor megyek fogkőeltávolításra... de az még nem derült ki.

Nem, nem koplalok már egy jó ideje, hidd el. De a vitaminhiány lehet, hogy áll, mert kér hete leálltam a vitaminlöttyel.
Ma. egész de. sós dolgokat rágcsáltam (mandula,stickletti, földimogyorós kölesgolyó, kis sós perec). Csupa olyasmi, ami egy japánnak a szégyenére válna.

Mondjuk azt is tegyükk hozzá, hogy nagyon alacsony a vérnyomásom, és ez a kanikulával összeöntve hülye helyzeteket hoz, de ez a kívánósság nem abból ered. és nem, nem vagyok terhes!

Zsír és B-vitamin? Ebben lehet talán valami, köszi Virgo Baba!
@Virgogirl: értem, és köszi:-)

@Scala: köszi:-) Régebben próbálkoztam barnarizzsel, de nem akart lemenni a torkomon. Olyan szottyos lett vagy nem is tudom. Fura a normál rizs után:-) Sárgafűszeres tökpörkölt? :-O
@Scala: ha viszont rágcsáltál, akkor szomjas is lehetsz. Vitamin meg kell, azt muszáj, ne hagyd ki!
Instant miso helyett jobb a paszta. Soba tésztát, tojást, gombát teszek bele, mikor hogy. Egy szelet hússal, zöldségekkel jó ramen féle készülhet.
husgomboc.blog.hu/
A blogomon elkezdtem a japán kaja-élményeim leírását.
Egyébként esznek marhát, disznót, szárnyasokat is - akár sima rántotthús módra elkészítve. A különbség a mennyiségben és a hozzávalókban van.
Sőt kolbászt is. És csodálatos, nagyon finom tortáik vannak.
Szusi van nori nélkül is!
@SweetCandy: általam ismert két sárga fűszer: kurkuma, sáfrány. Nagyon szeretem hasznélni őket, bár hónapok óta nincs itthon. :-)))
Barnarizs: akkor nem főzted jól, a jól elkészített barnarizsnek enyhe dió/mogyoró íze van. Szárazon pirítsd a lábasban négy percet, majd öntsd fel három és félszeres mennyiségű vízzel, tengeri só, aztán forralod, amíg majdnem leragad. Utána le kell fedni, és várni. Sok-sok idő, amíg megfő. Kb. 50 perc. De nem kell kavargatni.

Tegnap is ettem, és ma vettem tököt, ha már itt népszerűsítem a receptet.
@Virgogirl:
Képzeld tegnap éjjel, amikor már végre hűvös volt ettem két kocka étcsokit és ittam nagyon finom fehér bort, fél dl-t, rögtön jobban lettem! :-)))
@Scala: hú, én hetek óta friss kurkumára pályázom... imádom. Az egyik kedvencem mostanában egy kurkumás-gyömbéres sárgarépás vöröslencse krémleves (ennél hosszabban nem is tudtam volna leírni...)

Haha, én a múltkor a két kocka étcsokitól egy napig fetrengtem migrénes fejfájással. Úgyhogy csoki nem.

Soba: hajdinából készült tészta; ramen: tésztaleves (hasonló a Smackhoz és társaihoz, ált. nem miso az alapja, hanem hús- vagy zöldségleves)
@Virgogirl: Ahá! szóval az a tésztás leves. De a miso sztem jobban esne reggelire.
De körülnézek, ha majd járok a Nagycsarnokban.

Migrén: igen, gyakran írják a csokit okozóként. Szegényke.
A vöröslencse krémleves olvastán viszont bezsongtam, van itthon vöröslencse, beszerzem az összetvőket. Zseni vagy! :-)
@Scala: igen, nagyon jól tud esni, és az algás-tengeres íz szerintem fantasztikusan frissítő. A lencsekrémleves receptjét elküldtem e-mailben.
@Scala: köszi a tippet:-) Vettem barnarizst:-))
@Virgogirl: Köszike, még nem néztem, ide jöttem előbb.
Ma voltam fokőeltávolításon, ahol megtudtam, hogy nincs fogkövem. Úgy tűnik, hogy - idézem a dokit -: "megtanultam fogat mosni..." (barátom, nem mindenkivel ilyen szemtelen)
Azért egy homokfúvásos tisztítást kaptam, jót tett a fogszabinak. ;-)

Meglakottam a tökpörköltet, tettem bele karalábét, majd meglátjuk. Viszont olyan mennyei vajban párolt gombát készítettem, Pinot Grigio bor is került bele (Hilltop Pincészet, Neszmélyi Borvidék, Kamocsai Ákos borász), két édes hagyma, fokhagyma, petrezselyem, Cayenne-bors. Nem szeretném fényezni magam, úgyhogy csak annyit, hogy krumplipürével benyomtam egy jó nagy adagot. És lássatok csodát nem szédülök. :-)
Am. ma sokkal jobban voltam már. :-)))

Csüt. megyek a Nagycsarnokba japán kajákat venni. :-)
Virgoka komoly volt az ajánlatod látogatást illetően, vagy csak egy színes társsalgási elem? ;-)
@SweetCandy: Kiváncsi vagyok, ha mégsem ízlene, egészséges még a hajdina, bulgur (nagy kedvencem), árpa, kuszkusz.
Kicsit középkorinak fogod érezni, de nagyon egészséges.
Biztosan hallottatok már a Jézus-diétáról, ott pedig az a lényeg, hogy csak olyasmit és úgy elkészítve lehet enni, ami J.C. idejében létezett, azaz pl. Amerika felfedezésének gasztronómiai hozadéka kilőve.
Nem próbáltam azt a diétát, csak a neve vicces.
És kicsit profán is.
@Virgogirl: ezt a kurkumás-gyömbéres sárgarépás vöröslencse krémleves receptet nekem is küldd, légy szíves. :)@Scala: tőled pedig kérem szépen a gomba és a tökpörkölt recepteket. :)
@Gemini: Most eszem a tökpörköltet, nagyon fincsi lett.
Küldöm őket! ;-)
@Scala: Meg is kaptam, jó részletes a leírásod, úgy hogy remélem fincsi lesz majd.:) Köszi szépen!!
@Virgogirl: Tiéd is átjött, szintén köszi!!
@Gemini: Igyekeztem. :-))) Majd számolj be. ;-)
@Virgogirl: @Scala: én is kérném szépen a recepteket! Léccilécci:-))
Mindig is tudtam, hogy Japánba kellett volna születnem. :D


süti beállítások módosítása