Persze nem nagyon, és nem sokat, csak amennyit jól esik...
Mivel felmerült egy hozzászólásban az, hogy a japán nők alapvetően karcsúak, egészségesek - és persze nagyon sokáig élnek -, utánanéztem, milyen oka lehet még ennek a genetikán kívül.
A leginkább kedvelt és ajánlott ételek a barnarizs, a különböző gabonákból készült tészták, a halfélék, a szója (tofu formájában is), a különböző zöldségek és gyümölcsök. Szinte teljesen hiányzik a hagyományos japán étrendből a finomított cukor, a finomított liszt, a kenyér; általában minimális zsiradékot használnak az ételek elkészítéséhez, és húst is viszonylag ritkán esznek. Sokkal jobban kedvelik az apró, ízletes és gyümölcsös desszerteket, mint a krémes, vajas, kalóriadús édességeket.
A japán adagok meglehetősen kicsik, sokkal kisebbek, mint az Európában vagy Amerikában megszokottak.
![]() |
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és Japánban elképzelhetetlen a miszoleves nélkül (ez eléggé telít).
A japánok rengeteg zöld teát isznak, ami hagyományosan nagyszerű antioxidáns, és - bár hivatalosan nem bizonyították - zsírégető hatással is rendelkezik.
A japánok nagyon sokat gyalogolnak, sétálnak, és az autó helyett előnyben részesítik a biciklit.
Minden lehetőséget megragadnak arra, hogy az ételek ne csak a gyomornak, de a szemnek is gyönyörűséget okozzanak. Az, hogy az ételek színesek, harmonikusan elrendezettek, azt is jelenti, hogy változatosak (pl. sok színes zöldség).
Én személy szerint oda meg vissza vagyok a japán konyháért, imádom a misót és a szusit is, bármennyit meg tudnék enni belőle (viszont nem lehet sokat enni belőle, mert nagyon telít...) A legtöbb Japánban használatos alapanyag itthon is kapható - pl. a nori, azaz a szusihoz használatos algalap, vagy dashi, ami a miso egyik alapanyaga, sőt, instant misót is lehet venni -, és az ételeket elkészíteni sem olyan nehéz.