Csecsebecse

Divat, szépség és kényeztetés, kívül és belül, azoknak, akik szeretnek időnként a felszín alá lesni... ennek ellenére színes, szagos és szépséges marad. Itt biztosan elérsz, ha kérdeznél, ötletelnél, ajánlanál vagy éppen gonoszkodnál: virgogirl@freemail.hu

Lájk

Szólj hozzám!

Még több divat

Minden, ami érdekes

6 (7) 8 (7) 9 (6) agyrém (72) ajánlat (95) arcápolás (18) arctisztító (8) armani (8) a jó ügy (34) blog (12) blogdolog (13) casual celeb (78) chanel (14) christian dior (9) christian louboutin (7) cipő (38) csizma (9) divat (844) divatbemutató (77) dolce&gabbana (7) ékszer (27) elie saab (9) elmélkedés (9) érdekesség (258) esküvő (12) ezadivat (6) ezer alatt (6) fehérnemű (17) film (15) fotó (913) gála (38) galéria (39) haj (41) harpers bazaar (5) haute couture (16) hellókarácsony (5) heti kérdés (21) híresség (1022) hit&miss (10) ikon (462) ikon klasszik (42) illat (22) internet (16) jean paul gaultier (6) jön (77) kedvenc (8) készpénz vagy kártya (13) kiegészítő (12) kipróbálva (27) klasszikus (10) köröm (11) krém (6) lancome (6) lista (27) louis vuitton (7) luxus (83) magazin (63) marchesa (6) marc jacobs (6) melyik a menő (23) modell (62) napicuki (5) napipasi (14) nap műtárgya (28) nyár (11) ok vagy ko (12) ősz (12) parfüm (93) parfümpéntek (21) pasi (38) red carpet (48) reklám (153) resort (13) retro (8) ruha (36) ruhamustra (27) ruhatár (6) rúzs (7) s/s2011 (11) smink (55) stílus (56) szandál (7) szavazás (56) személyes (29) szempilla (6) szépség (70) szín (5) születésnapos (12) táska (26) tavasz (22) tél (11) termék (59) tervező (5) test (8) testápolás (13) teszt (31) tipp (44) történet (5) ünnep (6) vanity fair (7) versace (6) vicces (115) videó (152) vogue (18) zene (5)

Heti kérdés: mikor kezdődjön a "divatozás"?

2009.04.15. 12:25 - Virgogirl

Eléggé felkapott téma mostanában, nemcsak a nagyobb amerikai magazinokban, de itthon is (sőt, szerintem a szociológusok, pszichológus is rákattantak): a lányok egyre korábban kezdenek el divatőrültként viselkedni, egyre fiatalabbak, amikor diétázni kezdenek, kozmetikushoz járnak, és tízegynehány évesen már pontosan ismerik a nagy márkákat - és persze ki is követelik ezeket maguknak.

 

Emlékszem, amikor én kislány, illetve tini voltam, egyáltalán nem volt "lényeges" - legalábbis nem a kelleténél jobban -, hogy ki hogy néz ki, ki mennyire márkás göncöket hord, mennyire szőrös vagy mikor járt utoljára a kozmetikusnál. 14-15 éves voltam, amikor megkaptam az első magassarkú cipőmet, kb. ebben az időben jártam először kozmetikusnál (de tulajdonképpen csak azért, mert a szüleim akkor nyitottak egy szalont, nekem meg rettentő mitesszeres volt az arcom, és inkább beültettek a székbe, mint hogy tovább nézzék, ahogy sebesre kaparom magam), és volt olyan osztálytársam, aki a szalagavatón volt először kisminkelve. Nem festettük magunkat az iskolába (vagy csak minimálisan), nem hordtunk tangát, nem volt műkörmünk, az önbarnítóról azt se tudtuk, hogy micsoda, és még sorolhatnám. És nem azért, mert egy világtól eldugott helyen éltünk, vagy mert nem érdeklődtünk a divat iránt - egyszerűen tudtuk hogy még nem nekünk való a dolog. Ez nem volt olyan régen, alig tíz éve... ez alatt a tíz év alatt mégis ekkorát változott a világ?

Bár a Newsweek cikkében egészen elképesztő dolgokat írnak - spa-napok tíz évesen, smink hét évesen, fogyókúra tizenkét évesen -, reménykedem abban, hogy ez csak a "fejlett Nyugat" hóbortja... ám ha körbenézek az utcán, az interneten, akkor épp elég bizonyítékot látok arra, hogy itthon is hódít a fiatalok körében (és itt a nagyon fiatalokra gondolok, nem a saját korosztályomra) a smink, a dögös ruha, a műköröm, a szoli, a hajfestés - pedig a fenekükön még ott a tojáshéj, a mappájukban (mert a táska már nem annyira trendi) a hetedikes tankönyvek. Kicsit elborzaszt, amikor ránézek egy lányra, és nem tudom megmondani, hogy tizenhárom vagy huszonhárom... És, sajnos, ami a külsőségekben megjelenik, az ott van az igényekben és a viselkedésben is: korábban kezdenek el fiúzni, szexuális életet élni, inni, dohányozni, felnőttet játszani, pedig egyáltalán nem biztos, hogy a lelkük is érett erre. Persze, ez a korai "felnövés" leírt és létező dolog, nagyon sok mindennel összefügg, ha jól tudom, a szociológusok igenis foglalkoznak azzal a jelenséggel, hogy manapság az ember korábban nő föl, korábban válik nemileg éretté, és tovább is marad fiatal (akár testileg, akár lelkileg), köszönhetően a jóléti társadalomnak.

Persze, a média hatása egyáltalán nem elhanyagolható (van egyáltalán olyan dolog manapság, amire nem hat a média???), de a szülők felelőssége legalább olyan nagy szerintem. Mert elhiszem, hogy divatosak, sikeresek a tinik életét feldolgozó filmek és sorozatok, annak ellenére, hogy ezeknek már nem feltétlenül a tinédzserek a célcsoportjai (hanem a fiatalabbak), és hogy sajnos egyáltalán nem ártatlan, játékos, szerethető az a világ, amit bemutatnak. De mégis a szülő az, aki megveszi, kifizeti; talán azt lehet mondani, hogy a gyereket maga a szülő - aki enged a könyörgésnek, hisztinek - teszi idejekorán szexuális tárggyá (mert egy kifestett, kihívó ruhában pompázó, a nagyok viselkedését a maga eszközeivel utánzó kicsi lány bizony az az én szememben), vagy ő "kényszeríti rá", hogy túl hamar felnőjön?

Tinisztárok: Taylor Momsen és Miley Cyrus


 

Lehet-e tenni az ellen egyáltalán, hogy egy kislány szenvedjen a "bébiháj" miatt, vagy hogy egy hetedikest kiutáljanak a többiek, mert nem elég divatos a ruhája? Vagy megállíthatatlan tendencia, hogy tizenhárom évesen piercinget tetessen be valaki (régen, azt hiszem, ezt szülői engedélyhez kötötték, nem tudom, most hogy megy), és érettségire mellplasztikát kérjen? Esetleg a tinik, fiatal lányok túlságosan nagy piacot jelentenek, és egyre több lesz majd a nekik szánt sminkszer, arcápoló vagy éppen kozmetikai kezelés?

Talán csak én látom túl sötéten a helyzetet, és valójában a kislányok tényleg gyermekien ártatlanok, csak a világ változik gyorsan és ők csak megpróbálnak igazodni hozzá? Esetleg itthon nem is olyan vészes a helyzet, csak Ámerikában, Nagy-Britanniában van eltúlozva a dolog? Nem vagyok se prűd, se konzervatív, csak fura és elkeserítő nekem, hogy olyan fiatalon megpróbálnak idősnek látszani... visszatekintve, én sokkal, sokkal szívesebben maradtam volna még gyerek...

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsebecse.blog.hu/api/trackback/id/tr181066336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Gemini: szerintem teljesen más az, amikor magadnak kísérletezve beszínezed a hajad (szigorúan nyáron), meg amikor fodrász csinálja meg.
Én szigorúan visszahoznám a köpeny viselését, vagy iskolai egyenruhát vezetnék be. Így nem látszana, hogy ki mit visel a köpeny alatt. Suli után meg mindenki azt hordhatna amit akarna. Jó, tudom, hogy ez utópia, de akkor is szörnyű amikor ötödikes, hatodikos lányok haspolóban, kisminkelve járnak suliba és jobban hasonlítanak egy kiélt k....-ra, mint egy 11 évesre.
Virgo, most elgondolkodtam a saját fiatalságomon...:o)

A külsőségekben nem látok hatalmas különbségeket, nálunk a gimi volt a vízválasztó, ott már lehetett hajat festeni, de az igaz, hogy erősen sminkelni, műkörmöt viselni, vagy feltűnő lakkokat nem. De a márkás göncök már akkor is fontos szerepet játszottak abban, ki milyen helyet foglal el a hierarchiában (akkoriban még a replay, benetton volt a menő, még azt se tudtuk mi az a louis vuitton...)

Viszont a szex abszolut marginálisan volt csak jelen. Maximum 1-1 barátnő megbeszélte, ha megtörtént a "nagy dolog", és nem "végre túl vagyok rajta" volt, még nem verseny volt a szex.

agresszió,
Szerintem azért agresszívebbek a gyerekek, mert ezt ltják a szüleiktől. Egy normális családban a TVnek semmilyen jellemformáló szerepe nincsen. Hányszor látom, hogy apa/anya őrjöngve káromkodik a kocsiban, mert valaki elé váltott sávot...csak egy példa, persze az ilyen szülők vesznek TV-t a gyerekszobába

Másrészt egyáltalán nem találom jó kezdeményezésnek a 6, pláne a 8 osztályos gimnáziumokat. Szerintem ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kisgyerekek hamarabb igyekeznek úgy viselkedni mint a nagyok.
Semmi keresnivalója nincs egy 10-12 éves gyereknek 16-18 évesek között.
@tide13: egyetértés a köpeny témában. Mint a bíróságon, ott is azért van a bíró, az ügyész és az ügyvéd talárban...

Van egy 13 kiscsaj ismerősöm 7-es. A szülei nyomorognak, olyan szegények, de basszus, az adidas rózsaszín virágocskás cipőt megvették neki vmi húszezerért+állandóan a számítógép előtt ül, és most valami idióta gurulós cipőt követel a szülőktől, arra hivatkozással, hogy de gyorsan vegyétek meg, mert a Dórinak hamarabb meg fogják venni...
+ a hajvasalás nála már alap
+ a neten ismerkedik pasikkal
+ myspace, iwiw, msn ezek az érdeklődési körei ja meg a királyviktor
+tanulás ohne
+ 2 táncra jár, az egyik a zoltánerika dance faszság mindkettő havi 5000, de mondom a szülők full éheznek
+az anyjának viszaütött már nem is egyszer
hát csak ennyi.
Ha az enyém lenne, kapna két nagy pofont, és észhez térne!
Szóval mi lesz ebből a generációból? Nem szeretném megtudni...
ja és még kihagytam: csips, sajtburger, energiaital ezek alap kaják nála
@ElisabethB.: itt vonatozó2, bár nem lelkesen.

emlékszem, h 6. vagy 7. osztályos koromban nyelvtan-versenyre mentem. volt szóbeli része is, és azt kérdezték, mit gondolok az iskolaköpenyről. mai napig tartom akkori állításomat, hogy csak hasznos lehet. elfedi a társadalmi különbségeket, nem a drága ruha koszolódik, nincs kirívási lehetőség, stb.
persze az iskolaköpeny elég szocializmus-beli. alsóban talán egy évig kellett nekem is hordanom, túléltem. egyszerűen annyit kellene tenni, hogy nem a kék nejlon anyagúakat hozzák vissza, hanem valami emberibbet, amit szívesen viselnének.
bár a magyar oktatás reformálását inkább hagyjuk...

köpenyről ennyit.
én nap, mint nap elszörnyülködök a tiniken. ráadásul olyan mogorván néznek és olyan eszméletlenül rondán beszélnek....
lökdösődnek, kivan az egész fenekük a gatyából, erősen konturózott szemekkel, precízen vágott és vasalt hajakkal feszítenek.... fiú,lány egyaránt.
a másik véglet meg az, aki 12 évesen kenterbe veri a nagymamája stílusát. azt se tartom normálisnak.
középiskolában meg volt egy lány alattam 3 évvel talán, elsőben még Retróban meg ilyen márkákban járt, most meg LV, Gucci, D&G. normális kinézetűből lett egy picsa, akinek kötelező 12 centis tűsarkakon tipegnie a suli kövén... persze.

rengeteg negatív példát tudnék felsorolni, tényleg szomorú a helyzet, és főleg az, hogy belőlük milyen felnőttek lesznek. mit fognak kezdeni ezek a lányok 30 évesen x. abortusszal a hátuk mögött, bőrrákkal, tönkrement hajjal, fekete tüdővel? (túlzások, naná) szépen kiégnek.
van egy becses, optimista gondolatom, de az kicsit vallásos, úgyhogy nem mondanám :)
@catwoman5: dominál, hogy a többiek szerint ez meg ez mennyire menő/ciki... saját vélemény még nincs, lehet, h nem is lesz.

a netes felületen található, theba által is említett jelenségtől, miszerint félmeztelenül, napszemüvegben, szájfénnyel pózolgatnak és tucatszámdobják fel a képeiket a hálóra, meg cerizik egymást és vok-oznak áááá. az ilyenektől frászt kapok.
a fiúk meg felvesznek valami ocsmány nonfiguratív mintás izompólót, kinyomnak 2 tubus zselét a hajra és nagy keményem beállnak. de hogy ezzel mit akar üzenni??? :O :O
@gallianori: ettől a cerizéstől nekem is üvölthetnékem van. Meg a másik kedvencem, amitől a falra mászom, az "Ennyi!!!!" kinyilatkoztatás. Pl.: de a zekefron igenis jó pasi, és akinek ez nem teccik, az ne olvasson, lehet húzni. Ennyi!!!
@Virgogirl: az "ennyi!"-től én is kiakadok
@gallianori: mi az a kicsit vallásos gondolatod?
egy csomó netes szokásra allergiás vagyok még.
(- rengeteg felikáltójel, minden mondat végén
- sok smiley )

ezt az Ennyit! gimiben a srácok mondogatták, egy ideig vicces volt.
de ők vicces szituációkban használták, nem így durcásan.
@-Maya-: hát csak annyi, hogy aki hedonista módon él meg önpusztítóan, később megtérhet és a gimis magyartanárom szerint őket, a megtért bárányokat Isten "különösen" szereti.

de nem akarok itt hitgyülit szervezni.
@Virgogirl: mit jelent a ceri?

az egyenruha ügyben én nem értek egyet, jó dolog, de nem hozná el a kánaánt pl. egyáltalán nem mindegy mi van alatta, másrészt a táska, kocsi!!, ékszer, mind, mind látszik.
Most csak bekukkantani van időm, a postba is csak beleolvastam, de muszáj leírnom:ettől a Miley Cyrus tinisztártól a higed ráz
@Virgogirl: Mindig tanul az ember lánya. Szerencsére én még nem hallottam ezt, de nem is baj! :-D
hú hát elég sokat lehetne erről írni, testközelből szemlélhetem a mai tinédzsereket, de most nincs kedvem bővebb fejtegetésekhez.
iskolaköpeny téma: azzal nem értek egyet,h. elfedi az anyagi különbségeket, ugyanúgy látszik attól még,h. ki hogy öltözik, nem meztelenül veszik fel :] és amúgy is csúnya. akkor már inkább egy modern, kényelmes, nem ronda egyenruha jobb lenne ( olyasmik, amiket brit iskolákban viselnek). érdekes lenne látni,h. így ki hogyan próbálja kifejezni óriási, és kiforrott egyéniségét, ha a ruházatával nem teheti.

Miley C. borzasztó, a követendő példának Dakota Fanning-nek kéne lennie, ha már mindenképp kell vmi ideál egy 12-15 évesnek. kb. egyedül ő jutott eszembe, mint szimpatikus tizenéves híresség. :P
@SweetCandy: pedig most ő a kis hülye picsák bálványa!
ezek az életben nem hallgattak még, meg már nem is fognak értékes zenét hallgatni.
Bezzeg a mi időnkben.. George Michael, Madonna, Duran-Duran, Sting, Aerosmith. Na ezek (voltak) az értékes könnyűzenék, nem a Miley C.
am én is le vagyok maradva: szóval a cerizés olyan, mint a vélcsi, köszcsi, napszemcsi?
Ha igen akkor a Showdwer Clubból idéznék: Foscsi, szarcsi...
@gallianori: én a hülye netes jeleket rohadtul utáltam egy időben, aztán rászoktam. Így arctalanul, írásban valahogy csak ki kell fejezni az érzelmeket...
@catwoman5: azért vannak ám kivételek, akik hallgatják, és szeretik a régi klasszikusokat. :)
kicsit úgy érzem,h. a felnőttek eléggé általánosítják a mai tiniket. persze lehet,h. többségben vannak a negatív példák, nem tudom. viszont kategorizálni már annál szórakoztatóbb =]
ugyan, 10-20 évvel ezelőtt is voltak a menők, meg a többi

a világ nem változik, csak a szokások mások...ja és az értékek is

szóval sztem nem kell aggódni, csak baromira nehéz hozzászokni,h mi lettünk a vén hülyék
ja, és minden lány az anyját utánozza, csak természetesen a saját világában, értékrendjében követi ugyanazt a viselkedésmintát

pont ezért olyan bosszantó, mert az ember a saját félelmeit, saját hülyeségeit látja viszont, egy más értékrenddel álcázva

szóval aggodalomra semmi ok :DDD
@Virgogirl: szia! nagyon szeretem a blogodat, már régóta olvasom, csak lusta voltam regisztrálni, hogy hozzá szóljak:)
@suo tempore: nem a menőséggel van a gond, hanem azzal (nekem, személy szerint), hogy ez a menőségi verseny egyre korábban kezdődik és sokkal több eszközbefektetést igényel a menőség

@catwoman5: szerintem ez a telcsi, szercsi dolog már egy kicsit le is járt lemez...

@Ms Groutesque: igen, tuti vannak kivételek, de valószínűleg ők nem nyavajognak anyunál a Gucciért

@Virgogirl: hát igen :)
@suo tempore: igen, ezt nagyjából én is így látom. néhányan elszólják magukat,h. régebben sokkal keményebben részegek voltak a fiatalok egy rockkoncerten, stb. :)
csak a lázadás okai, és eszközei változnak.
@Virgogirl: nem kell ezt sem eltúlozni, "egyre korábban"...francokat

nézzétek a szüleiket, új autóért, új kégliért nyugdíjas korukig eladósodva, plazmatévé, nyaralás hitelből...majd pont a kölyök üljön meg a seggén a sor végén?

semmi más, csak a magamutodatás, rivalizálás
és nincs ezzel semmi baj, a hierarchiának ki kell alakulnia, az a hazugság,h egyformák vagyunk

de akkor mi is a baj a kamaszokkal? 13 évesen festi magát? ugyan, anyósom, nagyanyám, nagynéném már 15 évesen férjnél volt, persze károghatunk,h mi erkölcsös vagy erkölcstelen, de 15 évesen mindent tudtak ők is

szóval nincs a kiscsajokkal semmi baj, terhes se lesz mindegyik 15 évesen, és nem mindegyik néz ám ki ribancnak, csak ugye azokat észre se veszed
@suo tempore: hehe, a próféta szóljon belőled... egyébként vacak ám belegondolni, hogy akkor mi lesz ebből a korosztályból, ha felnő :-DDD

egyébként még mindig tartom ahhoz, hogy azzal van a gond, hogy a divatozást, a márkaőrültséget, a "műfelnőttséget" kezdik egyre korábban. Attól, hogy valaki úgy néz ki, mint egy kicsinyített felnőtt, még nem lesz az, és persze az erkölcstelenség - jelentsen ez bármit - sem jellemző mindenkire. Nem is ez lett volna a kérdésfelvetés célja, hanem az, hogy mennyivel divat-, márka-, kozmetikum-, smink- stb. -központúbbak, mint néhány évvel, évtizeddel ezelőtt.

Csupán azt fájlalom (bár ez erős kifejezés), hogy túl nagy piacot jelent a fiatal korosztály, plusz a családi költésekre is nagy hatásuk van, és ezt a csúnyarosszgonosz cégek, szolgáltatások kihasználják, a média meg erőltet egy olyan szépségképet, ami már a legfiatalabbakat is "behálózza", megmérgezi - lásd a gyerekkorú anorexiásokat
@catwoman5: pff:-S Herótom van tőle

Az iskolaköpenyt én nagyon utáltam a suliban, de egyetértek azzal, hogy vissza kéne hozni. Vagy egyenruha, az még jobb.
Pont tegnap beszélgettem a 14 éves unokahúgommal, és mesélte, h az egyik 13 éves ismerőse (lány) azzal dicsekedett neki, h mennyire berúgott a szombati koncerten, mindent széthányt és hasonló finomságok. Meg, hogy már 8 pasija volt, a legidősebb 29 éves volt. És megkérdezte az unokahúgomtól, h te még szűz vagy? Mert én már 1 éve nem , és néha úgy kell visszafognom magam annyira akarom a szexet. Na ettől totál padlótfogtam!
A másik eset meg, amikor ügyfélfogadási időben bejön a 12 éves roma lány, h sajnos nem tud eljönni a tárgyalásra, mert a 2. gyerekét várja, és nem viseli jól. 13 ÉVESEN!
Néha komolyan elszörnyülködöm az ilyen dolgokon, pedig nem vagyok egy prűd betokosodott nőszemély
Az egyenruhával, köpennyel valamennyire egyetértek - én még hordtam anno -, de szerintem biztosan meg lehetne oldani, hogy a divatosabb cuccok kilátszódjanak alóla.
@Virgogirl: nem győzöm hangsúlyozni, nem kell általánosítani, a média dolga,h mindent felfújjon, idegbeteg gyerek mindig is volt, csak most jobban szem előtt van, erre van vétel

senki sem olvasna egy olyan cikket,h jucika, kicsit dundi tini, reggel koptatott farmerban, tornacsukában, és elasztánnal dúsított pólóban iskolába slattyogott, előtte lekent pár pattanást és a szemébe fésülte a haját, útközben még odaszólt a suhancoknak,h "húzzatokapicsába"

he, büdösribanc, mi? mi lesz belőle? úristenúristen...!!!!

és ha korábban kezdik a szexet? a vén tyúkok sztem irigykednek,h ők ebben a korban még legóztak

akkor elmondom még egyszer: nincs velük semmi baj, csak vén hülyék lettünk

(nagyanyád mit mondott, amikor meglátott 17 évesen diszkóba menni? nem ismerős a károgás?)
Még valami eszembe jutott hazafelé..a barátnőmmel néhány héttel ezelőtt nőnapot tartottunk, és a két kislányának (4 és 2 évesek) szerettünk volna ruhákat venni..Nem vagyok jártas a gyerekosztályokon, ezért nagyon meglepett a "kínálat". Három éves korig még csak hagyján, színes-helyes kislányruhák vannak, de utána..mintha apróra méretezett felnőttruhákat látnék, felirattal ahogy kell. A kedvencem a rózsaszín melegítőnadrág popsiján a felirat: sexy baby..a méret alapján 8-10 éves kislányokra volt jó. Hozzáteszem, több üzletlánc helyiségeiben megfordultunk. Így aztán nem tudom, mit várunk...
És igen, elhiszem, hogy a mai korai harmincasok szeme-szája eláll a tizenéveseken, hiszen amikor ők voltak ennyi idősek..még ilyen kínálat sem volt. Szerintem a legnagyobb változást a fiatalok szemléletében az internet és a "valósítsd meg önmagad!" szlogen hozta. Csak a nagy önmegvalósításban elfelejtik, hogy tök egyformák az uniformisukban..tisztelet a kivételnek.
@suo tempore: félreértesz. Nem erkölcscsőszi szerepben kívánok tündökölni, pláne nem irigykedem, hogy húúú, ő már tizenháromévesen szexelt, de jó neki. Csupán az vetődött fel bennem kérdésként, hogy jó-e, nem veszélyes-e egy tíz alatti kislányból olyan valakit nevelni, aki a kelleténél többet foglalkozik a külsejével, és emiatt esetleg olyan frusztrációkat és gátlásokat fejleszt ki magában, amit el lehetne kerülni, mondjuk, ha nem lenne sztenderd 12 évesen hajat festetni meg fogyózni. De aszerint, amit te mondasz, ez a veszély nem fenyeget :-)

@ElisabethB.: pont erre gondoltam, hogy a gyerekruhák is kicsinyített felnőttruháknak tűnnek, köszi
eh, vakoknak magyarázom a pipacsot...
Én is figyeltem, még egyetemistaként, hogy a kezdő gimnazista / régi számítás szerint ált. isk. felsőtagozat, utsó két év/ lányok olyan báli sminkben nyomulna reggel fél nyolckor az iskolapadbam, hogy tanácsot kellene kérnem!

Én is kb. a szalagavatón voltam először lealapozva, meg színházba negyedikes gimisként.
Szőrtelenítés: gyanta 16 évesen először, de már 15 évesen is zavart, és néha borotvával segítettem a dolgokon...

A lényeg: szerintem érzelmileg nincs a helyén az emberiség, lehet ezt minden korban érezni, de most olyan távol állunka természettől, annak rezgéseitől. Csak akarata van az embernek, nem hallgat a megérzéseire. Egy olyan világban, ahol a serdülőkori lelki fejlődést elnyomja a sminkelés és a hajfestés igen nagy (NAGY!) gondok vannak! :-(

Egyébként: azzal egyetértek, hogy ha vigyáz az ember tovább maradhat fiatal(os). De ez nincs összefüggésben a korábban éréssel. Sőt, szerintem ponthogy egyre kitolódik a tanulmányok ideje, és az önálló lábra állás, ma már sokan a férfiak közül negyvenéves kor alatt nem is gondolnak gyerekre... Sok a teljességgel infantilis felnőtt. Szóval Virgo az írás ezen részével, ezzel vitatkoznék.

Van több ismerősöm, akiknek 20, 17, 15 éves lányaik vannak, ők nagyon klasszikusan lettek nevelve, kettő egyházi gimibe jár. Igen szép csajok, mind, de mégsem olyanok, akiket a villamoson láttam. Szóval iskola és szülőfüggő a dolog.

Bocsi, ha valakit ismételtem, nem volt időm elolvasni a kommenteket.
@Scala: rosszul fogalmaztam ezek szerint, de van vele tervem :-D úgyhogy pontosítok: egyrészt korábban érnek az emberek, korábban kezdenek felnőttként/félfelnőttként viselkedni, másrészt sokkal tovább tart, amíg valaki igazán érett személyiséggé válik, és ezzel párhuzamosan az idősebbek is egyre aktívabbak, és sokkal később kezdenek el "idősként" viselkedni. Így már jobb?
@Virgogirl: Abszolút!
És mindent szívesen várok, mai a százhúszéves életkor eléréséhez tanács. Aktívan fitten, nem hibernálva! ;-)

Túl sok tervem van még, rájöttem. Pont ma gondolkodtam ezen Szegedről visszafelé jövet. :-)
@suo tempore: Nem, hidd el, mindannyian értjük. IHB buli nálunk is volt, de én pl. nem csináltam belőle rendszert.
És bár kövezzenek meg ért, de én bizony olyan helyre jártam általános és középiskolába, ahol az volt a "menő", ha teljesítettél, és nem külcsín miatt volt valaki "Valaki". Ha egy lánynak esze is volt a külseje mellé, kepesztettek érte az egész évfolyamról (de akár felsősök is). Nem a tanulás helyett, hanem mellett nézett ki dögösen nem egy csaj (és képzeljétek, nálunk is botrány volt az első vörös körömlakkból: hétvégén ok, de az iskolába menet előtt leszedni :))
A mélyvörös lakknál meg apám közölte (mindezt olyan 18 után), hogyha ilyenre vágyom, hoz egy kalapácsot, és segít, hogy nem költsek külön rá. Figyelmezettem, hogy nincs fogalma a divatról....
@suo tempore: am meg igazad van. Mi mit csinálunk itt a fashion blogokon " vénen"? Ugyanazt, mint a csitrik. Szval mi sem vagyunk különbek. Csak mi anno nem tudtuk magunkat úgymond kiélni, így most " pótoljuk". Ma pont ezen gondolkoztam, hogy most komolyan ez az értékrend, vagy csak egyszerűen csak szórakozás a számunkra.
Minden nap blogolni, meg nézegetni a kibaszott modelleket, meg a " márkás" cuccokat...
Mondjuk pont én beszélek... lásd éjjel-nappal FTV, de nekem ez pótcselekvés.
@catwoman5: na szép... holnaptól csak mélyfilozófia, lélektan, és az élet értékeinek értékes módon való megtárgyalása. Aki egyetlen ruhát is megtekint, az ki lesz közösítve :-DDDD
@Brüsszeli csipke: hát holnaptól megszűnik a fashionblog-lét, és helyette valami hasznosabb következik
@Virgogirl: ne már!!!!!!!! nem úgy gondoltam.
am meg igazad van a későnéréssel kapcsolatosan, lásd én.
Nem tudom elképzelni, valaha is "felnőjjek". Azért vagyok többek között itt veletek, meg most is éppen Depeche Mode-ot hallgatok. Az új számuk a Wrong q jó!
@Virgogirl: ahelyett h aludnánk. Látod Scala-tól kellene példát venni önfegyelem terén!
@Virgogirl: egy időben imádtam a Supernaturalt, most a Mentalistára vagyok rákattanva:-P

Jó éjt lányok! :-)
én megpróbálok ilyenkor az akkori tizenéves fejemmel gondolkodni és toleráns lenni, de bevallom sokszor már nem megy. Eleve akkor még nem is voltunk ennyire érettek, szóval 11-12 évesen nem sok mindent tudtam volna "kipakolni" a kirakatba. A mai "kis"lányokról meg azt hallottam hogy 9 évesen már menstruálnak! persze akkoriban (90-es évek eleje) is volt egy-két fejlettebb lányka az osztályban, de nem az volt a jellemző, inkább őket csúfolták. Szóval lehet azt mondani ,hogy mi vagyunk vén csoroszják akik károgunk, de fizikailag is sokkal gyorsabban érnek, ugyanakkor a tetteikért nem kell felelősséget vállaniuk annak ellenére, hogy felnőtt módon élnek. Emellett sokkal infomáltabbak, pl.már az óvodások tudják mi a pornó, akik nem azokat a többiek 1-2 éven belül beavatják..
.Én már előre be vagyok szarva, mi lesz ha lesz egy tinédzserkorú gyerekem. És még ha a "normálisabb őrült" típus lesz, honnan fogom előteremteni neki a dolgokat, ma már a gyerekek laptoppal járnak iskolába stb. szerintem egy mai középiskolás fogyasztási igényeit még viszonylag két normálisnak mondható fizetésből sem lehet finanszírozni. mondjuk havonta elmegy a drágám fodrászhoz az csak egy 10-es jobb esetben, kozmetikus, kozmetikumok, ruhák, persze zsebpénz ,a szórakozások finanszírozása, gondolom manapság már koktéloznak nem a boroskóla dívik...szóval kész csőd. miből? Sok múlik persze a környezeten, az iskolán, ebben a korban a szülői nevelés ide vagy oda minden másra fogékonyak, ahogy én is az voltam (kisírtam az általam menőnek tartott cuccokat ahogy a tesók is és most rossz visszagondolni arra, hogy ezért a szüleimnek kellett meghúzniuk a nadrágszíjat), a különbség az, hogy volt akkor is kísértés de nem akkora mint most, nem volt így felpörgetve a fogyasztás, volt 2-3 menő bolt azt slussz. Most meg orrba szájba nyílnak a boltok és egyre gyorsabban átpörögnek a készletek. még azt se mondhatod, hogy majd két hónap múlva megvesszük...augusztus elején már szinte téli ruhákat árulnak hihetetlen...én nem akarok általánosítani, de a felvetett témát nagy problémának tartom, mert a felnőtt embereken is rettenetesen nagy a nyomás mégha próbálnak is másképp élni és kialakítani egy saját prioritási sorrendet egy más értékrendet, de a felnőtt világban ugyanez megy csak még nagyobban..pl. ."a te hol nyaraltál? Én Bali-n." a másik meg pl. sehol... megy a "mutogatás" kinek mire telik mégha nem is szándékos...de ez már egy másik téma... megváltoztatni már nem lehet, valahogy adaptálódni kell a megváltozott környezethez....
a mobilról megfeledkeztem, mert persze azt is legalább évente kell cserélni a gyereknek mert már nem lesz menő...plusz fizesd a számlát :)
@catwoman5: ezeken a fashion blogokon gondolkodtam én is,h. szinte mindenki azt csinálja,h. megkritizálja azt, akiről v. amiről a post szól, és csak a tökéletességet dicsérjük, fogadjuk el. de ezzel semmi baj nincs sztem, amíg itt tesszük, nem lesz lelkifurdalásom attól,h. csúnyákat mondok egy sztárra, vagy lekövérezem. ezek a blogok szórakoztatóak, szélesítik a perspektívánkat, szép vagy kevésbé szép dolgokat láthatunk, közösségek jönnek létre, a legkülönfélébb témákat tárgyalhatjuk ki, stb. jó ez, nem itt keresem a mélyebb filozófiai tartalmat :)
szóval hadd nézegessük a modelleket, és a márkás cuccokat, nem hiszem,h. ez itt az értékrend valójában, nekem itt szinte minden kommentelő intelligens, tanult fiatal nőnek tűnik :]
@Ms Groutesque: muszáj hazabeszélnem egy kicsit, én azért nem vagyok nagyon fikázós (vagy de? szóljatok), és szeretem, ha sokféle szépségideált tudok megmutatni, és igyekszem az elfogadásra "nevelni" a jónépet.

Egyébként pont az ilyen beszélgetésekből jön létre az a bizonyos mélyebb filozófiai tartalom... csak szólok ;-)

de holnaptól tényleg csak Nícse meg Kant meg Hejdegger...

Ja, és nekem ez hobbi, és engem ez baromira szórakoztat, foglalkozom én eleget "komoly" témákkal...
@Virgogirl: jaj nem, nem is konkrétan a te blogodra gondoltam, hanem összességében mindegyikre, és inkább a kommentekre, mint a bejegyzésekre. és nem, te nem vagy az a fikázós stílusú bloggerina :)

persze, ezzel én is így vagyok, ezeknek a blogoknak az olvasása hobbi, szórakozás, komoly témákról máshonnan értekezem. :]

ó, hát a filozófiával nincs bajom,de sztem mindenki jobban örülne neki, ha maradnál a szokásosnál :DD
Húúúú, de nem alszik itt a jónép! :)
Én meg már a melóba poshadok. :(((((

@Virgogirl: Szerintem nem vagy fikázós, csak amennyire kell. A hobbid pedig nagyon jó, úgyhogy öröm ide mindig betérni. :)
Ez a téma nálam most ott volt a szeren, még ha el is szomorít. :(

@Scala: Erre szoktam mondani, hogy az emberiség már megérett a pusztulásra. :(
Hello-Bello,
Nem, nem alszom.
Még lehet alkotok is, mert csak egyharmadát csináltam meg annak mait kaptam.
Szóval:
@janettaylor: Zsani, igen találó... ;-) Tetszett, bár kegyetlen. De igaz, és én egyet is értek vele.
@Ms Groutesque: Igen, jó ez így, nagyon sokat tanultam itt, a közösség meg kimondottan hiányozna! :-)
Szuperek vagyunk itt. :-)
És szerintem szépek is. :-)
@polka: Durva, de igaz, a mobilt én is évente cserélem... Na jó, most két éves hűségsz. van. DE! Egy gyereknek tényleg lehetnek ilyen igényei.
Megfigyelték, hogy amint közösségbekerülnek, óvoda ugye, főként a végétől plazmatévé meg ilyenek a témák. Apád évente lecseréli-e a kocsiját, voltál-e már a tengerparton idén (!), síleni. Mindegy is, férjem bátyjának a gyerekei meséltek. Ők eléggé megszenvedték ezt, mert most már jobban megy nekik egy fokkal, de azért három gyerekkel nem olyan vidám a fogyasztói társadalomban.

A lényeg: a pénz jó ha van, és kell is, de semmi nem pótolja a jelenlétet, beszélgtést. Sztem egy gyerek akkor lesz okos, ha folyamatosan van valaki, aki csak rá tud figyelni. Tképpen mindegy, hogy ki (itt most arra gondolok, nem csak az anya jó erre a faladatra, lehet egy intelligens rokon stb., meg kell szervezni.). Na mindegy egy csomó gondolatom van a témáról, de most mennem kell. Jó éjt nektek!

Még valami, azt is hallottam, hogy óvodás korú gyerekek a 'társak' anyagi pszichés nyomás gyakorlása következtében közép, de akár már kiscsoportosan is 'depressziós' tüneteket produkál. Pszichológusok vették észre.

Volt egy szomszédnőm, idős, két unokát nevelt a belvárosi lakásban (nem 300 nmes lakás), a gyereke és annak a házastársa szörnyethaltak autóbalesetben Németországban. A gyerekek kb. óvodások voltak. Na most ilyenkor képzeljük el, hogy az oviban a plazmatévé a téma... :-(
Sz*r újgazdag ország, utána a nagy szakadék, ez jutott nekünk most.
És Virgo, nem politizáltam! ;-)
jav. nyomásgyakorlása, produkálnak
@suo tempore: nincs igazad, persze megvoltak a stiklijeim, de 10-12 évesen eszembe nem jutott volna visszadumálni egy felnőttnek(és itt nem csak a szüleimről van szó), pláne nem megpróbálni beijeszteni. Neked tutira nincs gyereked, és megnézem (ha lesz, és főleg, ha lány) mennyire fog megváltozni a véleményed.

A médiának tényleg nagy szerepe van ebben a koraérési folyamatban. A gurulós cipőt(ami 24.000.-körül mozog!) már a 6 éves lányom is megemlítette, pedig marhára semmi szüksége rá, van biciklije, görkorija, rollerje. Kerek perec nemet mondtam, hiszen ezek mellett még fél év alatt ki is nőné... Azt sem szeretem, hogy sok márkánál nincs külön gyerek dizájn, hanem lekicsinyítik a felnőtt cuccokat lánykaméretre, és minifelnőttet csinálnának a gyerekből. Miért kell pl halálfejet, feketét, vagy ejtett vállú pólót hordania egy óvodás korú gyereknek?!? Az enyém nem hord, mert meg nem venném, de ilyet is láttam.
@Krizzta: van lányom, pont azért mertem ilyeneket leírni

szerintem a mai gyerekek jól csinálják, és drukkolok nekik,h ne hagyják magukat az öregek baromságatól megnyomoríttatni, nekünk meg ez az egyetlen esélyünk egy normálisabb jövőre
a média, meg a fogyasztói társadalom meg igenis hat a gyerekekre, ezt nem lehet elkerülni, nem lehet kivonni alóla

ahogy az anyja is azért hőbörög itt, mert vágyik guccitáskára, vagy vmi hasonló elérhetetlen méregdrága szarra, a gyereket meg hagyja érintetlenül,h a társai mivel villantanak? mikor anyuci esetleg sárgul, amikor a kolléganői/barátnői/akárkimás vmi márkás cuccban libbentenek? esetleg apucinak sincs otthon más téma, minthogy melyik haver/kolléga/rokon milyen autót vett, mennyit keres?

vagy az itt jelenlévők csak az időjárásról, madárcsicsergésről beszélgetnek otthon, szigorúan tévémentes, újságmentes, internetmentes környezetben, esti makramézás közben?
@janettaylor: szerintem ekkora bajok csak errefelé vannak. ez itt tényleg a balkán és a vad-kelet legrosszabb kombinációja.

Scala jól mondja, a gyerekek viselkedésén/problémáin csak a mai magyar valóság mutatkozik meg...

@catwoman5: ha csak és kizárólag a divat érdekelne minket és persze a bloggerinákat, nagyon hamar kiüresedne ez a blog.
nekem azért öröm ide járni, mert minden nap azt látom,hogy a divatot és az un. könnyed témákat is lehet intelligens módon megközelíteni.
én pl. hidegrázást kapok ha vásárolnom kell,mert akkor csak azzal szembesülök,hogy a divat az agyhalott, külsőségeknek élő plázamacák világa
@suo tempore: most komolyan azt mondod, hogy az irigység pozitív érték?

@mici˙: ha már otthon a frusztráltságot és az irigykedést tanulja meg a gyerek, akkor nem szabad csodálkozni.
még ha irigyelném is x. jucitól a gucciját, soha, SOHA nem tudná meg a gyerek. igyekeznék otthon kiegyensúlyozott életet biztosítani. milyen szülő lennék, ha a saját kicsinyes vágyaimmal terhelném a gyereket? ha már kicsi gyerekként belenevelném az elégedetlenséget és az anyagi javak hajszolását? milyen értékeket közvetítenék (és még fontosabb! milyen értékek mentén élnék?)??
na, ez nyomorítja meg a gyerek lelkét, nem az öregek baromságai
@suo tempore: az normálisabb jövő lesz, ha hagyjuk kiégni a gyerekeket tizenévesen? vagy még segítjük is őket benne? hány éves a lányod? cigivel kínáltad már? tudod mit? ne is válaszolj, nem fogunk egyetérteni...

szerintem nem jól hat a gyerekekre a média és a fogyasztói társadalom.

@suo tempore:amit anyuciról, apuciról írtál, azt nem veszem magunkra, mert nem ingünk. ötletért jövök ide, meg a hasonló oldalakra, nem irigykedni, vagy hőbörögni.
@suo tempore: Én inkább Marc Jacobs táskára vágyom..
Nem mondom azt, hogy nincs igazad. És azt is hülyeségnek tartom, hogy a pénz nem boldogít..mert igenis sok olyan dolgot el lehet érni általa/vele, ami örömet okoz. A probléma szerintem az, hogy nem húzunk határokat, nincs meg az ésszerűség a fogyasztásban, nagyon sok felesleges dolgot veszünk, sokszor pótszerként, és ahogy látom, a társadalomnak (hogy nagy szavakkal éljek) egyáltalán nincs pénzügyi kultúrája. Ez mentalitásbeli probléma, 20 év elteltével is olyanok vagyunk, mint a gyerekek a búcsúban, akik mindent vackot akarnak, mert "kell".
Nem kell és nem is szabad a gyerekeket a médiától, az internettől eltiltani, csak meg kéne őket tanítani a használatra, hogy ők profitáljanak belőle, és ne szippantsa be őket a médiacirkusz.
Ez a nagy külsőség meg mintha elfedne valami sokkal fontosabbat, illetve valaminek a hiányát..Az egyik ismerősöm a tanítóképzőn oktatja (próbálja) a jövő nemzedéket helyesírása, meg fogalmazásra, ő szokott eklatáns példákkal előállni, mint pl.: gyapjuhkabát és Wörös-Marty...felőlem öltözködjön mindenki, ha ez a vágya, de legalább fele annyi hangsúlyt fektessen az "egyébre".
@suo tempore: hát, az internet és a tévé (mint sok minden más) jelen van az életünkben, de az, hogy kinek milyen plazmatévéje, Gucci-táskája vagy éppen vadiúj kocsija, soha nem téma - annak ellenére nem, hogy az élettársam pontosan tudja, hogy mennyire rajongok a divatért és a szépségért. De ez biztos megváltozik, ha gyerekem lesz, onnantól úgy kell majd betapasztani a szánkat :-D De szerencsére a médiából nem csak és kizárólag a fogyassz, fogyassz, fogyassz parancs ömlik felénk.

@mici˙: szerintem az irigység akár pozitív is lehet (mondom én... akinek az irigység a legjellemzőbb tulajdonsága :-D), mert többre sarkall, és segíthet abban, hogy elérj valamit, amit szeretnél - aztán lehet, hogy ha eljutsz odáig, hogy elérsz valamit, és lenne lehetőséged megszerezni, amit irigyeltél a másiktól, akkor már nem is kell. Nálam jó néhányszor volt ilyen.

Szerintem ahelyett, hogy egymást marnánk, inkább szidjuk a ruha- és kozmetikumgyártókat, akik piacot látnak a gyerekekben, és olyan termékeket kínálnak nekik - baromi vonzó formában -, amelyekkel már egészen pici kortól arra trenírozzák őket, hogy mindent (saját magukat is) a külsőségek alapján határozzanak meg.
@Virgogirl: azt hiszem egészen más értelmeben használjuk az irigységet.
értem mire gondolsz és ilyen értelemben az irigység lehet pozitív. az én értelmezésemben az irigység általában nem párosul cselekvéssel, csak fölösleges energiapazarlás, és csupa negatív érzelem tapad hozzá. (számomra)
amit írsz , azt én már nem is irigységnek tartom. inkább pozitív példa követése, törekvés, ilyesmi.

én azt tapasztalom,hogy aki irigykedik soha nem a befektetett munkát látja a sikerben, csak az eredmény kellene neki.

egy Alberto Moravia novellában olvastam, hogy az irigy ember sajt sikertelenségét látja más sikerében
szerintem ez nagyon kifejező

egymás marása:
szerintem itt nem erről van szó. nézőpontok ütköznek és ebből kialakulhat egy értelmes vita. szerintem egy érveket és ellenérveket felsorakoztató vita nagyon előremutató.
csak nem szabad összekeverni veszekedéssel. abból soha semmi jó nem származik.
Látom, lemaradtam, mint a borravaló, ha rossz a kiszolgálás. ((:

Ismételni nem akarnék, úgyhogy arra gondoltam, elmesélem in medias res, hogy én nyolcadikban már (színesre) lakkoztam a körmöm és sminkeltem is, szintén nem kimondottan natúr tónusokkal. ((: A legdurvább talán a sötétbarna körömlakkom és az intenzív pink szemhéjporom volt. (Ez utóbbit azóta is siratom, imádtam, imádnám most is. :P) Gimiben voltaképp ugyanígy mázoltam magam továbbra is, amíg még az önfeledt tizenévesek életét éltem, és volt erre időm. Aztán mikor kezdett besűrősödni a tennivalóim listája, amikor már meg kellett jelenni valahogy bizonyos helyeken, és úgy általában, mióta dolgozom is, azóta eleve kevesebb időm marad az efféle "hóbortokra", plusz azóta nyilván kifinomultabbá is vált az ízlésem, melltartót is hordok, hehe, és még sorolhatnám.

Ebből az egészből azt akarom kihozni, hogy én abban reménykedek, amikor a fenn elhangzott szélsőséges példákat látom két lábon csámpázva, hogy tán majd az ő életükben is bekövetkeznek előbb-utóbb ezek a változások, és ha addig nem vágják magukat az említettek teljesen taccsra, akkor esélyes, hogy belőlük is ember lesz. (: Kétségtelenül meghatározó tényező, hogy milyen környezetben nevelkedik fel valaki, de ha nem extrém rosszak azok a körülmények, akkor véleményem szerint a recept "csak" annyi, hogy akarni kell nemcsak nézni, hanem látni is. Nekem legalábbis ez jött be, és nemcsak az olyan felszínes dolgok kapcsán, mint a divat és a szépségápolás, hanem a gondolkodásmódot, a világnézetet illetően is.

...

Megj.: Az uniformis ötletétől, bevallom, engem a hideg rázott ki, de ha jól belegondolok, azért igazán izgis kísérlete lenne annak, mivel próbálnák az emberek kifejezésre juttatni az individuumot. (:
@Etain: igen, a legtöbbje kinövi (remélhetőleg)
Jól elszabadultak az indulatok. Én is inkább pár emlékemet mesélem. Az én ifjúkoromban (értsd: 15-18) még a középsuliban semmi smink, körömlakk nem lehetett,a tanár kiküldött az óráról. A feltupírozott haj már lázadásnak minősült, a hajfejtés meg megbotránkoztató... (És ekkor azért már 90-es éveket jártuk). Bár nagy mellekkel áldott meg a természet, melltartót ciki volt hordani, ezt csak 14 évesen tettem meg. A "bezzeg a mai fiatalokat" nézve érzem, hogy mennyire megöregedtem. A 14-15 éves lányok komplett kisminkelve, hajfestve, és rém közönségesen néznek ki, és ehhez megfelelően viselkednek is, ocsmányul viselkednek, bagzanak (értsd: cigiznek, de a szó eredeti tartalma is értendő, ha pasi is van a láthatáron.) Üdítő látvány, ha egy korának megfelelő öltözöttségű lányt látok. (Ő biztosan a társainak totál ciki lehet.)
@mici˙: Egyetértek azzal, mait az irigységről írsz. és persze Moraviaval is. :-)
@cicómicó: Még azt is hozzátenném, hogy a nemek összemosódása jegyében a lányok is olyan kifejezéseket használnak nagyon gyakran, hogy 'A f*sz kivan!', 'F*szomba (!) már!' 'Kapd be a f*szomat!' stb.
Valami döbbenetes ez számomra: vulgáris és ostoba egyben.
@Scala: Rettenet. És állítólagos barátokként, haverokként mondják egymásnak hogy te b...i meg a k.... anyád, stb. stb. És szemük nem rebben... Mégcsak egymást sem tisztelik. Szánnivalóak.
@mici˙: @janettaylor: Én sem ismertem a cerit, amúgy... :-D
@cicómicó: Ami még jellemző, a lányok hangjának elférfiasodása. Van erről egy Kurt Vonnegut novella, ott az egést felnőtt társadalmat átszövi az egyenlőség és a PC. Ott aki nem idióta, eszközökkel segítenek neki, mert az átlag annyira idióta, hogy nem tolerálja az intelligenciát, még a nagyon minimálisat sem.
Itt írok erről,
irodalom.blog.hu/rovat/kurt_vonnegut
és most eszembe jutottak a hangszín kapcsán az ott olvasottak.
@Scala: Lám-lám, ami jó könyv, az csak megmarad :)
Nekem is az volt az egyik nagy döbbenetem, még jópár évvel ez előtt, amikor a mozgólépcsőn két csinos, ápolt, dekoratív ifjú hölgy (addig legalábbis azt hittem), el nem ekzdett beszélgetni, és a b...meg volt a kötőszó. Nem azt mondom, hogy az én számon nem csúszik ki olykor ennél cifrább is, de akkor az egész éves készletemet visszahallottam egy perc alatt. Megrázó volt, és a helyezt nem lett jobb
@cicómicó: Én is 16 éves vagyok a koromnak megfelelően öltözködöm,(mindig pozitív visszajelzéseket kaptam felnőttektől is) és nem vagyok kiközösítve,soha nem is voltam pedig általánosba sima lakótelepi iskolába jártam,most meg magániskolába járok.
Értem miről beszéltek ,látom is,de szerintem ennyire nem kéne általánosítani.
@whiteflower: igen, persze, mindig van ellenpélda is (szerencsére), bár szerintem nem nagyon általánosítottunk, vagy lehet, hogy elsiklottam afelett, hogy "minden kislány, fiatal és tini úgy öltözik, mint egy-egy kiöregedett ribanc és vissza a köpenyt" :-)
bocs h folytatom a filozofálást, de tegnap sokkoló élményben volt részem: vasalás közben bekapcsoltam a magyar MTV-t mmint a zenei csatot és: dobtam egy hátast. Paris Hilton műsora: "öri bari kerestetik"! ( már az öribaritól majdnem hánytam) én nem tom hallottatok-e már róla, de arról szól, hogy akármennyi csitri verseng azért, h PH "öribari"ja legyen!!!!
Tyra Topmodelles műsorára hajazva különböző "próbákat" kell kiállniuk: tegnap pl Las Vegasban kellett hajnalig duhajkodni, aztán vmi revű műsorban táncolniuk egy szál semmiben, a végén Paris " kiszavaz" egy kiscsajt aki nem alkalmas "öribarinak" B@szki: és a kiscsajok őrjöngenek h ki nyerje meg és megcsinálják az idiótaságokat , amit PH kíván tőlük. Magyarul majmokat csinál belőlük.
Na de mi a legszomorúbb: ott ül a hülye magyar 12 éves kislány a tv előtt. és azt hiszi, ez a példa, h így kell viselkedni... stb. Legyünk minél nagyobb kurvák, agy egy szál se, tanulás ohne, csak csillogás, pompa és PARIS!.
Na én adnék olyat a gyerekemnek, ha ilyen műsort nézne!
Mit szóltok ehhez a jelenséghez???????
ááá látom senkit nem érdekel h mitől kaptam sokkot...
v lehet h a kedvenc műsorotok az öribari??
@ctwmn: hallottam már a műsorról, de még nem volt "szerencsém" belenézni....viszont a viván van az a szülinapos műsor, amiben milliárdos szülők szerveznek elkényeztetett,nyávogós,hülye picsa lányaiknak milliós szülinapi bulit, milliós ajándékokkal.....az sem egy jó példa....
@ctwmn: Én csak most olvastam ezt a hsz-t, megértem hogy hülyét kaptál. Ez még leírva i iszonyú, nemhogy egy 45 perces vagy hosszabb műsorban! NE!
És ezért utálom Paris Hiltont!
@Scala: b@szki én meg vasalás közben végignéztem, de megbotránkoztató volt....
@Gemini: jaja az egyik szomszéd 12 éves kiscsaj nézte ezt az iszonyatot nálam néha, meg a Playboyvilla lakóit. Szóval ilyeneken nőnek fel. Tutira Bécsben valamelyik night club-ban végzik a rúdon.
@Scala: ááá, bécs még túl közel van, olaszba kell menni
most már legyen meg a 100 komment :-D
@Virgogirl: Hát babe úgy látszik q jó témakört dobtál fel!
@ctwmn: @Virgogirl: Egyetértek! Jó post, és rengeteg tartalmas komment.
@Scala: Mire akadtam a ma esti tv műsorok közt?? .... Paparazzi Princess - The Paris Hilton Story. :DDD Kanadai vígjáték az m2-n! :o Pedig az m1-m2-duna vonalon elég jó filmeket lehet elcsípni...nem tudom, ez hogy került műsorra. :DDD Még jó, hogy nincs tv-tek! :)
@Gemini: ja, és 16-os korhatáros! Az m2 óvja a tiniket! :)
@Gemini: még előfordulhat, hogy egy tök jó szatírát hoznak ki belőle... kár hogy az én estém már foglalt, vár az új Steven SEgal!
@Gemini: Jaj drágám, köszönöm, hogy gondolsz rám!!! :-D
Egyébként elolvastam a Hellinger link első két oldalát, és amit az a két önjelölt pszichiáter művel egymás ellen nagyon szórakoztató. Aztán leállítják őket, pedig az ilyenek megfigyelés külön tanulmány.

Off: a kisfiúk akertben kardoznak, és azt éneklik, hogy 'Sláger Rádióóóóóóó'... Ez vajon normális? :-DDD vagy már Paris Hilton hatása?
@Virgogirl: Csak betonkeményen a ma esti filmmel! ;-)

@Scala: le kell lőni a kisfiúkat a kertben!!! Vagy kiakasztani őket is , mint az öreg nyanyát!;-)
@Scala: Na, elkezdtem beleolvasgatni én is a beszámolókba.....ennél megálltam: "Lehet például régi szerelmektől szerelmi energiákat visszavenni és visszaadni. Mert állítólag egy életen belül van mondjuk 100% szerelmi energiád. Az elsőre "elpazarolsz" 50%-ot, akkor marad 50%. A másodiknak már csak ebből tudsz adni, és így tovább... "
Basszus ezt el tudom képzelni, hogy valóban így van.....nekem is van egy "első" szerelmem, ami mai napig bennem van még valahol mélyen.....még így 7-8 év után is előfordult,hogy vele álmodtam........elég gáz. :S Remélem, lesz valaki, aki által az akkor érzéseimet felül tudom múlni....és akkor nem kell Hellinger! :)))


süti beállítások módosítása