Csecsebecse

Divat, szépség és kényeztetés, kívül és belül, azoknak, akik szeretnek időnként a felszín alá lesni... ennek ellenére színes, szagos és szépséges marad. Itt biztosan elérsz, ha kérdeznél, ötletelnél, ajánlanál vagy éppen gonoszkodnál: virgogirl@freemail.hu

Lájk

Szólj hozzám!

Még több divat

Minden, ami érdekes

6 (7) 8 (7) 9 (6) agyrém (72) ajánlat (95) arcápolás (18) arctisztító (8) armani (8) a jó ügy (34) blog (12) blogdolog (13) casual celeb (78) chanel (14) christian dior (9) christian louboutin (7) cipő (38) csizma (9) divat (844) divatbemutató (77) dolce&gabbana (7) ékszer (27) elie saab (9) elmélkedés (9) érdekesség (258) esküvő (12) ezadivat (6) ezer alatt (6) fehérnemű (17) film (15) fotó (913) gála (38) galéria (39) haj (41) harpers bazaar (5) haute couture (16) hellókarácsony (5) heti kérdés (21) híresség (1022) hit&miss (10) ikon (462) ikon klasszik (42) illat (22) internet (16) jean paul gaultier (6) jön (77) kedvenc (8) készpénz vagy kártya (13) kiegészítő (12) kipróbálva (27) klasszikus (10) köröm (11) krém (6) lancome (6) lista (27) louis vuitton (7) luxus (83) magazin (63) marchesa (6) marc jacobs (6) melyik a menő (23) modell (62) napicuki (5) napipasi (14) nap műtárgya (28) nyár (11) ok vagy ko (12) ősz (12) parfüm (93) parfümpéntek (21) pasi (38) red carpet (48) reklám (153) resort (13) retro (8) ruha (36) ruhamustra (27) ruhatár (6) rúzs (7) s/s2011 (11) smink (55) stílus (56) szandál (7) szavazás (56) személyes (29) szempilla (6) szépség (70) szín (5) születésnapos (12) táska (26) tavasz (22) tél (11) termék (59) tervező (5) test (8) testápolás (13) teszt (31) tipp (44) történet (5) ünnep (6) vanity fair (7) versace (6) vicces (115) videó (152) vogue (18) zene (5)

Kedves (étkezési) naplóm!

2009.05.20. 13:30 - Virgogirl

Címkék: tipp diéta

Lassan három éve - kisebb-nagyobb kihagyásokkal - vezetek étkezési naplót, és ezt tartom az egyik legjobb módszernek arra, ha valaki tudatosan és egészségesen szeretne táplálkozni. Mindig nyomon tudom követni, hogy mit, mikor (és ált. hogy miért) ettem, meg tudom határozni magamnak a célokat, tudom, hogy hol kell visszafognom magam.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy sokkal kevesebbet eszik, mint valójában: egyszerűen nem vagyunk tisztában sem az adagokkal, sem pedig bizonyos ételek kalóriatartalmával. Emellett, sokkal több cukrot, sót és zsírt eszünk, mint sejtjük, rostból viszont kevesebbet. Az étkezési napló minderre segít fényt deríteni.

Szerintem nem csak annak érdemes vezetnie, hogy mit eszik, aki fogyni szeretne. A sportolóknak (a párom évekig vezette, hogy mikor mennyi táplálékot fogyasztott el, és emellett persze szigorúan felírta az edzéseit is), bizonyos betegségekkel küzdőknek (pl. cukorbetegeknek), az ételallergiásoknak is jót tehet; sőt, azoknak, akik valamilyen nem-is-igazi-betegséggel küzdenek, szintén jó szolgálatot tehet. Azoknak ugyanis, akiknek gyakran ég a gyomra, rossz az emésztése vagy épp migrénesek, mint én, vannak bizonyos ételek, amelyek ún. triggerként, kiváltó okként működhetnek (nálam pl. a vörösbor, a csokoládé lehet ilyen, ha túlzásba viszem...), és a napló segít nekik megállapítani, hogy mely ételekkel kell vigyázniuk.

Mi minden kell az étkezési naplóhoz? Türelem, őszinteség és elszántság, az érzelmi oldalról. Egy kalóriatáblázat, egy füzet vagy számítógépes dokumentum - esetleg speciális program - a technikairól. Az előbbi azért fontos, mert, különösen az első időkben, bizony macerás lehet mindent felírni és mindennek utánanézni, kellemetlen mindent "bevallani" - ok, persze, van akinek ez könnyen megy, de sokan hajlamosak "elfeledkezni" arról az egy-két falat csokiról... A technikai része minimális előkészítést igényel (ha meg programot vagy online naplót vezet az ember, még ez sem kell - nagyon jól használható a fitday, a calorie counter, a sparkpeople, a nutrimirror): egy füzet, vagy egy word/excel dokumentum szuperül megteszi.

Amit én fel szoktam írni, az az adott étel neve és mennyisége kalória-, fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalom; az idő (reggel, este, napközben stb.); az, hogy egyedül ettem vagy társaságban (társaságban hajlamos többet enni az ember); hogy milyen hangulatom volt (az emocionális evőknek nagyon fontos lehet tudni, hogy mi váltja ki náluk a zabálási rohamokat). Emellett, jegyezni szoktam a folyadék mennyiségét (ez csak a vízre, citromos vagy lime-os vízre ill. az ízesítetlen teára vonatkozik, minden más ital a táblázatba kerül, mert van benne kalória, zsír, cukor stb.), az étrend-kiegészítőket és a mozgást is.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Kb így:
Reggeli: 1 banán, 2,5 deci tejeskávé édesítővel, 0,5 l víz (225 kcal; 30 g SZH; 4 g ZS; 6 g F); egyedül ettem; hangulat: feldobott, izgatott; kieg: vitaminok, omega3 - persze, szépen táblázatba rendezve...

Az interneten nagyon jó kalóriatáblázatok vannak (boltban, könyv formátumban is lehet kapni), és egy idő után az ember megtanulja a kedvenc, leggyakrabban evett ételei kalóriatartalmát. Persze, nem lehet minden apróságot felvésni - én ilyenkor mindig kerekítek -, és az is előfordul, hogy olyan ételt eszik az ember, ami nem szerepel a táblázatban - én az esetek nagy részében gyorsan összeadom a recept főbb összetevőit, vagy amiről biztosan tudom, hogy van az adott ételben, leosztom adagokra, és kerekítek... az esetek nagy részében elég, és egy jó kis pacalpörköltnél krumplival tulajdonképpen mindegy, hogy 800 vagy 900 kalóriáról van szó.

Persze, ez sokaknak időrablónak, unalmasnak és feleslegesnek tűnhet, de  van akinek nagyon beválik, és egy idő után el sem tudja képzelni nélküle az életét... Nekem pl. semmi bajom azzal, hogy méricskélek :-)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsebecse.blog.hu/api/trackback/id/tr771133378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tovább lúgosodom… :) 2009.07.30. 15:21:57

Korábban már említettem, hogy 2007 májusában voltam egy ESG vizsgálaton. Miközben a savtalanítás témakörben nyomoztam, villant csak belém, hogy ez a vizsgálat éppen a különböző szervek pH értékét méri, tehát a legideálisabb eszk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hogy van türelmed, bébi???

hú nekem nagyon egyszerű lenne vezetni...
am szegény anyám, mikor megtudta, hogy 2-es tipusú cukorbeteg, ő ugyanígy vezette a kis diaéteszes füzetét. mára már kívülről vágja mindennek a kcal-ját, meg a szénhidrátját.
dejó, hogy megírtad!!
én is csináltam, de pár hete (hónapja?) elhanyagoltam. ha vége a húzós időszakomnak visszatérek, mert nagyon hasznos dolog.
ja, én is azt tapasztaltam, hogy eleinte furcsa, de nagyon hamar hozzá lehet szokni. és egyáltalán nem olyan időigényes mint amilyennek leírva tűnik!
én amikor főztem, akkor is mindent rádobtam a mérlegre, cetli a pulton és fölírtam pontosan miből hány gramm van a ételben, utána már excelben pikk-pakk össze is áll a kép.
Nekem is volt ilyenem, asszem 2004-2006-ig. :-)
Nem nagyon tartott vissza semmitől, bár nem mondanám, hogy rosszat tett, jó alakom volt pl. nyaranta, amikor általában egyébként is. :-D
Amióta megismertem a lúgosítást, nem csinálom.
Most egy Colonixos tisztítást fogok nyomatni, és heti egy léböjtnapot, harminc felett lassul az anyagcsere... Férjemet is rábeszéltem. Beszámolok a fejleményekről. ;-)
Minden tiszteletem azé, aki képes erre (vagyis a tiétek). Nekem ehhez nem lenne türelmem. (Egy nyilvántartást vezetek a havi bevétel-kiadást és néha az is nehezemre esik.)
Azt szoktam enni, ami jól esik, és mindig csak annyit, hogy ne érezzem: meg sem tudok mozdulni az elfogyasztott mennyiségtől.
Viszont azt megteszem, hogy tiszítókúrát csinálok időnként, nekem a pannonhalmi gyógyteák váltak be, és ezeknek még az íze sem olyan szörnyű.
nem rossz ötlet, most kezdtem 1 hete Atkins-diétába, így legalább a szénhidrátokat nyilvántarthatnám. már 3 kilót fogytam, éhezés nélkül:D
@Krizzta: http://www.orvosaneten.hu/wrap.php?file=dcc.html
talán hasznosnak találod ezt a kalkulátort. és azért vigyázz az atkinszozással, mert a fehérje alapú táplálkozás nem a legegészségesebb
@mici˙: köszi:)
ha ebben a tempóban fogyok, már csak 2 hét/6 kiló. ha utána fokozatosan állok vissza, nem lesz gond. és vitamint is szedek.

@Krizzta: az q jó! én is attól fogytam le, meg a candida diétától, de rohamosan.
Am én általában megveszem ezeket a big által fogyókúrásnak nevezett Shape, Wellness, Diéta és Fitneszz.. blablabla újaságokat. De én most jöttem rá (kb 5 év után), hogy sokkolnak.. Mindig újabb diéták, tippek, és már ott tartok, hogy semmit nem merek enni.
Komolyan inkább csak tejeskávé, ohne mozgás! Abból baj ill háj nem lehet!!
@ctwmn: nem az a gond, hogy újabb fogyókúrák (az olyan, mint az újabb telefonok, baromi nagy biznic ám), hanem az, hogy egymásnak tökéletesen ellentmondó tippek jelennek meg, szinte egymás utáni oldalakon. Nem csoda, ha összezavarodik az ember, és egyik nap atkins, a másik nap vércsoport, a harmadik nap csokikúra, aztán szétmegy a gyomra.

Csak tejeskávé, és semmi más, úgy érted?
@ctwmn: egy jóbarátom használta ezt a diétát, neki bevált, majd' 30 kilót fogyott vele, nem volt eü problémája sem belőle. eddig nem hittem semmilyen fogyókúrában, igaz, nem is volt rá szükségem.
hogy iszod a tejeskávét?:)
@Virgogirl: absz igazad van! igen csak! meg víz, meg pepsimax
@Krizzta: ?? hát nescafe édesítő víz meg tej.
am miért csinálod az Atkinst?
@ctwmn: ja, minek is kellene az embernek vitamin, meg rostok, meg, ne adj isten, ízek :-DDD
@ctwmn: hogy fogyjak, a mozgás nem segít/nem látványos. 73-ról indultam, cél a 62-65 kg. nekem van rá szükségem, magamért, mert jóuram így is szeret:D
@ctwmn: Én már két év után így éreztem a Shape stb. újságoktól.
És Virgo jól mondja, agyatlan, egymásnak ellentmondó, élet- és gyomoridegen tippek.
Én a természetgyógyászaban hiszek, a lúgosításban és most olvastam férjem Sport és jóga könyvét, szóval az öntudat hatalmában, nem használja ezt a szót, de önszuggeszció.

Atkins: sztem egészségtelen, és nem is tartós, illetve utána már semmit nem mer enni az ember, nehogy visszaszedjen.

A Candida diét nagyon kemény, és tényleg hatásosan fogyaszt, én nem bírtam végigcsinálni, mert szerintem egy alapos méregtelenítéssel nem csak a candida gomba ellen, hanem a többi parazita ellen is küzdeni kell. A Candida diéta alatt gyakorlatilag alig lehet valamit enni, Catwmn Te mit ettél?

@Virgogirl: egy jo ötlet már megint :)
Én anno azért kezdtem el feljegyezni mit eszek, mert állandoan roswzul voltam, néha allergiásrohamok törtek rám, és az orvosk gyakorlatilag semmit nem tudtak mondani.
Aztán ebböl kihámoztam mivel lehet baj, ez alapján mer el tudtak indulni és specifikus vizsgálatot végezni, ugyhogy mostmár tudom, hogy gombaspora (élesztö, penész, normál gomba, erjesztett dolgok, minden) allergiám van és laktozérzékeny vagyok :)
Ugyhogy ez erre is jo.

Egyébként tényleg észveszejtö mennyi ordito hülyeséget le tudnak irni akár táplálkozásrol (szerencsém van, van a családban dietetikus, közeli barátok közt élelmiszermérnök, meg környezetmérnök /hajaj, ha egyszer összeszedném mindazt amit a 'bio'termelésröl mesélt.../), vagy akár, ami az én kedvencem, börápolásrol...hihetetlen nagy baromságat olvasni néha.
@Scala: hú babe, ne tudd meg. Szinte csak fehérjét, sőt abszolút csak fehérjét, de abból sem volt szabad mindent, mert pl, ami élesztős: penészes sajtok, kefír az ki van zárva.
pároltzöldséget, de pl babot, borsót, kukoricát nem volt szabad, így ált brokkoli, karfiol.
Gyümölcsöt semmit, mert cukros.
Szinte csak trapista sajton és téliszalálmin éltem. 3 évig.( bár az utóbbit nem lett volna szabad, de nem lett tőle semmi bajom, ill kigyógyultam.)
@ctwmn: azt hiszem, én megőrülnék, minden tiszteletem a tiéd
@ctwmn: Na igen, ez embertelen!!! De akkor ez olyan, mint az Atkins. :-)
@Virgogirl: @Scala: musz voltam, ha nem akartam meghalni!
egy kis ízelítő:

AMI EGYÉRTELMŰEN TILTOTT:
kefír
sütőpor
élesztő
barbecue-szószok
élesztővel készült termékek, ételek
sör, bor, pezsgő
sajt (a legtöbb fajta)
fehérkenyér, zsemle, kifli
tejföl
édességek
kechup, majonéz, mustár
szárított gyümölcs
szójatermékek
dinnye
gomba
gyümölcslevek
kész salátaöntetek, mártások (pl. Worchester)

AMI A SZIGORÚ DIÉTÁNÁL TILTOTT, A KÉSőBBIEKBEN MÁR EHETő:
bab
kopasz barack
borsó
banán
szőlő (max. 12 szem naponta)
kukorica
tej
alma
körte
könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
avokádó
cseresznye

AMIT SZABAD ENNI:
padlizsán
zeller
fehérrépa
ananász
joghurt (natúr)
karfiol
fejes saláta
kávé
brokkoli
hagyma
ásványvíz
uborka
spárga
teák
sárgarépa
spenót
burgonya
fehérkáposzta
juhtúró
zöldpaprika
hagyma
kecsketej
paradicsom
vöröskáposzta
petrezselyem
hidegensajtolt olajak
retek
korpatermékek
minden sovány hús, hal
kelbimbó
hajdina kagylófélék
cékla
natúr rizs
tojás

és betegségemre én magam jöttem rá, nem a doki, úgy h a tünetek alapján kerestem a neten, aztán végül is a vizsgálatok is megállapították...
@Scala: @Virgogirl: hát ha életben akartam maradni. Egy kis " ízelítő":
AMI EGYÉRTELMŰEN TILTOTT:
kefír
sütőpor
élesztő
barbecue-szószok
élesztővel készült termékek, ételek
sör, bor, pezsgő
sajt (a legtöbb fajta)
fehérkenyér, zsemle, kifli
tejföl
édességek
kechup, majonéz, mustár
szárított gyümölcs
szójatermékek
dinnye
gomba
gyümölcslevek
kész salátaöntetek, mártások (pl. Worchester)

AMI A SZIGORÚ DIÉTÁNÁL TILTOTT, A KÉSőBBIEKBEN MÁR EHETő:
bab
kopasz barack
borsó
banán
szőlő (max. 12 szem naponta)
kukorica
tej
alma
körte
könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
avokádó
cseresznye

AMIT SZABAD ENNI:
padlizsán
zeller
fehérrépa
ananász
joghurt (natúr)
karfiol
fejes saláta
kávé
brokkoli
hagyma
ásványvíz
uborka
spárga
teák
sárgarépa
spenót
burgonya
fehérkáposzta
juhtúró
zöldpaprika
hagyma
kecsketej
paradicsom
vöröskáposzta
petrezselyem
hidegensajtolt olajak
retek
korpatermékek
minden sovány hús, hal
kelbimbó
hajdina kagylófélék
cékla
natúr rizs
tojás

@ctwmn: azért ez jobban hangzik, mint az Atkins:)
ha ezt mind ehetted volna, miért csak sajtot-téliszalámit ettél?

az Atkinsben nagyon hiányzik a gyümölcs-zöldség, már csömöröm van a húsoktól...:-/ és még sehol sem tartok. a legrosszabb az, hogy közben a családnak főzni kell, és nem ehetek a saját főztömből!
@Krizzta: Igen, a diétákkal ez a gond, hogy a többiek nem csinálják!
Tudok olyan háziasszonyt, aki az egész családot diétáztatta most télen, hosszú hetekig, Candida diéta, féregtelenítő diéta stb. Elszánt hölgy, szimpi. :-D
Most komolyan, szeretem a fegyelmzett embereket, akiknek ez fontos.

Az Atkins nekem rémesen egészségtelenül hangzik, bocsi. De drukkolok, hogy lefogyj, és kibírd. ;-)
@ctwmn: Tképpen a lúgosításhoz is hasonlít ez a Candida diéta. A szigorú része mennyi ideig tart?
És Te ezt 3 évig csináltad???
Megnéztem a linket, két hét a szigorú :-)

Tképppen találtam egy másik diétát is, a francia nőkk karcsúságának titka:
http://mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=12256
@Krizzta: @Scala: mert nem bírtam mást enni.
a tököm teli van a fogyókúrákkal, és Big megetetett, full dep. vagyok.
@ctwmn: az nem jó... szexeljetek, az sokszor segít...

én még csak most fogok elindulni itthonról...
@Virgogirl: :-)))
@ctwmn: Enni néha kell. Most már ez van, menj és sportold le. ;-)



süti beállítások módosítása