Csecsebecse

Divat, szépség és kényeztetés, kívül és belül, azoknak, akik szeretnek időnként a felszín alá lesni... ennek ellenére színes, szagos és szépséges marad. Itt biztosan elérsz, ha kérdeznél, ötletelnél, ajánlanál vagy éppen gonoszkodnál: virgogirl@freemail.hu

Lájk

Szólj hozzám!

Még több divat

Minden, ami érdekes

6 (7) 8 (7) 9 (6) agyrém (72) ajánlat (95) arcápolás (18) arctisztító (8) armani (8) a jó ügy (34) blog (12) blogdolog (13) casual celeb (78) chanel (14) christian dior (9) christian louboutin (7) cipő (38) csizma (9) divat (844) divatbemutató (77) dolce&gabbana (7) ékszer (27) elie saab (9) elmélkedés (9) érdekesség (258) esküvő (12) ezadivat (6) ezer alatt (6) fehérnemű (17) film (15) fotó (913) gála (38) galéria (39) haj (41) harpers bazaar (5) haute couture (16) hellókarácsony (5) heti kérdés (21) híresség (1022) hit&miss (10) ikon (462) ikon klasszik (42) illat (22) internet (16) jean paul gaultier (6) jön (77) kedvenc (8) készpénz vagy kártya (13) kiegészítő (12) kipróbálva (27) klasszikus (10) köröm (11) krém (6) lancome (6) lista (27) louis vuitton (7) luxus (83) magazin (63) marchesa (6) marc jacobs (6) melyik a menő (23) modell (62) napicuki (5) napipasi (14) nap műtárgya (28) nyár (11) ok vagy ko (12) ősz (12) parfüm (93) parfümpéntek (21) pasi (38) red carpet (48) reklám (153) resort (13) retro (8) ruha (36) ruhamustra (27) ruhatár (6) rúzs (7) s/s2011 (11) smink (55) stílus (56) szandál (7) szavazás (56) személyes (29) szempilla (6) szépség (70) szín (5) születésnapos (12) táska (26) tavasz (22) tél (11) termék (59) tervező (5) test (8) testápolás (13) teszt (31) tipp (44) történet (5) ünnep (6) vanity fair (7) versace (6) vicces (115) videó (152) vogue (18) zene (5)

Túlélni a Nagy Karácsonyi Zabálást

2010.12.21. 20:15 - Virgogirl

Címkék: tipp ünnep diéta étrend hellókarácsony

Elképesztő közelségben vannak már az ünnepek, és bizony (szerintem) nem én vagyok az egyetlen, aki egy kicsit félve ül le az asztalhoz. Annyi a finom falat, hogy szinte lehetetlen megállni az evést, így pedig elkerülhetetlenné válik az, hogy pár kilót hízzon az ember. Persze, biztosan van olyan, aki tökéletes önuralommal áll ellent a diós-mákos bejgli csábításának, vagy éppen egy zen-szamuráj önfegyelmével megy el naponta három órát sportolni - nekik ajánlanék esetleg egy másik bejegyzést -, sőt, olyan is akadhat, akit minimálisan sem érdekel, hogy mennyit mutat a mérleg, vagy hogy mekkora a nadrágjában lévő méret. De, azt hiszem, legalább annyian lehetnek azok, akik tartanak a nagy evészetektől.

Persze, el lehetne mondani, hogy a karácsonynak nem a zabálásról kellene szólnia, és a szeretetet sütemények nélkül is ki lehet fejezni, és hát úgyis az a lényeg, de szerintem a legtöbb ember nagyon szeret enni, szereti a karácsonyi ételeket (mi például sok olyan fogást eszünk, készítünk karácsonykor, amit máskor nem...), szeret vendégeskedni, és jó érzés leülni a szeretteinkkel egy szépen megterített asztalhoz.

Szerencsére, van néhány olyan módszer, trükk, elmélet (biztosan másoknak is, de ezt most én írom, és sok ötletnek nem lehet megtalálni a gazdáját, vagy csak egyszerűen alapszabálynak bizonyul), amivel - ha teljesen megakadályozni nem is -, de csökkenteni lehet az ünnep következményeként "megtörténő" károkat.

Hogyan is éljük túl a Nagy Karácsonyi Zabálást?

Mozgás, mozgás, mozgás: Az ünnepeknek nem kell feltétlenül a punnyadásról szólni - persze, lehet és kell pihenni, de szerintem nincs rosszabb, mint egész nap a tévé előtt fetrengeni, és bámulni a rettenetes délutáni filmeket (azért tudom ilyen jól, mert csináltam). Mindig el lehet menni sétálni, még a legnagyobb őrület közepette is - a friss levegő ráadásul segít a nyugalom megőrzésében is, még a különösen stresszes időszakokban. Amikor kicsi voltam, akkor szenteste előtt a nagypapám kézen fogott, és alaposan megsétáltatott (a szüleim addig fel tudták díszíteni a fát, és át tudták csempészni az ajándékot a szomszédoktól), nagyon klassz volt a sok fényes ablakot nézni... Párkapcsolatban élőknek javaslom a gyakori szexelést (jó kis kalóriaégető ;-), ha pedig végre esik majd a hó, akkor hógolyózás, angyalkakészítés, hóemberépítés stb; ja, és bármikor be lehet tenni egy tornavideót, vagy csinálni néhány felülést.


 

Ne indulj el (az asztalhoz) éhesen: Minél éhesebben indulsz el a családi vacsorához, vagy éppen egész nap főztél, és bármit képes lennél benyomni, még az ünnepi lakoma előtt, annyival többet fogsz enni - függetlenül attól, hogy mennyire voltál éhes. Ha ugyanis farkaséhesen ül az ember az asztalhoz, akkor az első percekben (még mielőtt gyomor jóllakottság-üzeneteket küldene az agynak) elképesztő mennyiségű kaját be tud termelni. Egyél meg egy almát indulás előtt, igyál egy nagy pohár vizet, vagy rágcsálj el néhány rosttablettát és igyál egy nagy pohár vizet (az emberek egyébként is kevés rostot fogyasztanak...). Ez segíthet abban, hogy egy kicsit teltebb gyomorral kezdj a vacsorához.

Nem kell mindent megenni: A magyarok hajlamosak szerintem arra, hogy túl sok és túl sokféle ételt tálaljanak (én is), és elég nehéz ellenállni a kínálásnak. Viszont, ha valamit nem szeretsz annyira, vagy nem ízlik annyira, akkor azt egyszerűen hagyd ki, vagy csak néhány falatot kóstolj meg belőle. Az is jó módszer, ha több helyre vagy hivatalos, hogy minden helyen csak egy-egy bizonyos "specialitást" kóstolsz meg - nálam ez a bejgli lesz. Apuéknál fogok enni, anyósomnál épp csak egy falatot, én nem is sütök (főleg, mert anyu allergiás a dióra...). Ja, és megvannak a "kiemelt finomságaim": apukám sajtos-túrós rúdjából inkább eszem, a szaloncukorból viszont inkább nem...

Reformáld meg a recepteket: Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy te magad készíted el az ünnepi menüt, vagy egy részét, akkor érdemes egy kicsit felülvizsgálni a recepteket, és csökkenteni bennük a legfőbb kritikus elemeket (cukor, zsír, finomliszt, só). Lehet, hogy kicsit macerás utánajárni, de ha valakinek ez tényleg fontos, akkor megéri, és a kis lépések is segíthetnek elérni a nagy célt. Nálunk a töltött káposzta sovány húsból készül, rizs nélkül; a pulyka mellé nem krumpli a köret, hanem saláta.

Vigyázz az innivalókkal: Azt, hogy minél kevesebb cukros üdítőt igyunk, mindenki tudja, ám az ünnepek idején az alkoholra is érdemes odafigyelni - egy pohár pezsgőben 113, egy pohár vörösborban 103, egy adag Bailey's-ben 129, egy adag vodkában vagy whiskey-ben 62 kalória van -, mert azt hajlamos elfelejteni az ember... Ezeknél is durvábbak a gyümölcslevekkel, szirupokkal készült koktélok (egy Pina Colada minimum 200 kalória), illetve az igencsak kellemes forró csokoládék. Úgyhogy ne csak azokat tekintsük kalóriabombának, amit rágni kell!


 

Ne variálj túl sokat: Sok helyen olvastam, hogy a legjobb módszer az adagok kézben/korlátok között tartására, ha kis tányérra tálalunk magunknak, és minden ételből csak egy-két falatot eszünk. Ezzel én nem nagyon értek egyet, illetve, nekem ez a módszer nem vált be: a nagyobb tányérra is lehet kicsi, de gusztusos adagokat tenni (lásd az elegáns luxuséttermek sokszor viccbe illő adagjait), másrészt, a túl sok íz és ételvariáció csak erősíti az éhséget, és sokkal többet eszünk, ha nagyon sok izgalmas dolog kerül a tányérra (ezért van mindig "hely" a desszertnek, és ezért is működhetnek a monodiéták :-D). Az adagokra azonban érdemes odafigyelni: ideális esetben a gyomorba annyi fér, amennyi a tenyeredbe - kényelmesen, nem agyonpúpozva.

Leves, gyümölcs, saláta: A fennmaradó - tehát nem ünnepnapokon - érdemes csak ezen ételeket enni (a levesnél nem a tejszínnel készült krémlevesekre, és nem a "megáll benne a kanál" sűrűségű csülkös bablevesre gondolok). A párolt zöldségek, a könnyű leves, a kevés gyümölcs vagy egy joghurt segít jóllakni, kevés kalóriát tartalmaz, jól emészthető, így egy kicsit tehermentesítheti az elcsigázott emésztőszerveket. (A "cikk-cakk diéta" hívei szerint kifejezetten jót tesz, ha váltogatjuk a napi bevitt kalória mennyiségét - tehát az ünnepi 3000 előtt és után csak 1200-1500-at eszünk -, mert így a szervezetünket folyamatosan "figyelmi" állapotban tartjuk, és sem a bőségre, sem a koplálásra nem készül fel).

A bejegyzésben szereplő ötleteket mindenki csak saját felelősségre próbálja ki. Nem vagyok sem orvos, sem természetgyógyász, sem dietetikus, az információk helyességét/elfogadhatóságát nem tudom garantálni. A tippek, ötletek nagy részét saját magamon, illetve a hozzám közel álló bizalmasaimon teszteltem, és az, hogy nekem (vagy nekik) működik, még nem garantálja azt, hogy másnak is fog.

UI: ez az írás két évvel ezelőtt jelent meg a blogon, de örökérvényű és nagy örömmel írtam; úgyhogy most egy kicsit felújítva megint megkapjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsebecse.blog.hu/api/trackback/id/tr45834313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muhahaha, nekem az egészben az apróbetűs rész jön be a legjobban. ((:

...

Szerencsére a szállodában, ahová megyünk, lesz fitness terem is, úgyhogy a mozgással nem lesz gond. A wellness részleg üdítő lehetőségeit is tervezem kihasználni. VISZONT: én nem fogok jobban önmegtartóztatni, mint máskor. ((: Habár lehet, hogy Bailey"s ivás helyett is inkább pezsgőzni, vagy borozni fogk. :P
Szia Virgo!

Tetszik a poszt! Szerintem is az apróbetűs a legtutibb.

Amiben szerencsés vagyok: nem vagyok igazán édesszájú! :)))))
Nekem nagyon tetszik a cikk. Igazából én most kóros soványsággal küzdök (lehet, hogy nem tűnik úgy.. de ez legalább olyan rossz, mint az elhízás). Talán karácsony alatt sikerül pár kilót felszednem. Valamint a körülöttem élőket megpróbálom majd ösztönözni a mértékletességre. :)
Dzsidzsuci, köszi. Bár te szerintem akkor figyelmen kívül is hagyhatod a "tanácsokat".
Most kicsit kötöszködöm egy a "ne variálj túl sokat"ponttal, de ez csak az én meglátásom (a leirtam meg a tiéd, Virgo).

Nem értek egyet azzal, hogy a túl sok izvariáció fokozná az éhséget.
Persze ez saját tapasztalat, de a felsőkategóriás éttermekben sem hiába pakolják a tányérra azokat az incifinci falatokat és áll 7 ételből egy menüsor.
Szerintem pont, hogy a különleges, újonnan felfedezett izek teljesen eltelitik és jóllakatják az embert. Mondom ez saját tapasztalat, ezért megértem, hogy nem hozza lázva ez azokat az embereket, akik két tenyérnyi rántott hústól sem laknak jól. :-)

A reform menüt pedig ajánlom mindenkinek. Éljen a lazac és egyéb fehér húsú tengeri halacskák! ;-)
Lizi, ez egy teljesen jó meglátás. De egy menő étteremben azért nem olyanok az adagok, mint egy családi ebéden/vacsorán.

Ja, és a zsebós tudodmi egyszerűen fantasztikus.... :-D
nagyon tetszik a poszt :) talán sikerül majd elkerülni a karácsonyi többszöröződést, reménykedem! szerintem a sporttal csak egy gond van: egy fitneszteremben végigizzadt nap után mindennemű lelkiismeretfurdalás nélkül tudok befalni akár egy fél disznót is, de hiszen én sportoltam cimszó alatt. idén sielős karácsonyunk lesz - remélem a panzióban nem lesz nagy dinomdánom, bár az osztrákok sem a csendes ünneplésről hiresek. tuti tipp az evés elkerülésére: ne koncentrálj a 'nem evésre' ,inkább tervezz programokat, szoros menetrendet (ezzel nem a szigorúan megszabott időtartamú ajándékbontogatásra gondolok), és tényleg csak akkor egyél, amikor éhes vagy.
mindenkinek sok sikert a legfinomabb ünnepi különlegességekkel felvett harchoz :)
nálunk eü diéta van, szóval párolt hal és zöldségek, semmi édesség, liszt, tej, zsír

ha aggódom is, nem a túlzabálás, inkább az éhenhalás miatt :DD
XDYE, az, hogy elfoglaja magát az ember, szuper ötlet (persze, nálunk a társasjáték, kártya, pókerparti során is mindig ott van a teli bejglistányér... meg éjfélkor egy kis töltöttkáposzta, csak az íze miatt).
Karácsonyi gyomorrontásra javaslom a bilagitot :)


(tudtad.blog.hu)
Igaz, bár én karácsonykor is meg máskor is általában mindenből szedek egy kicsit, ez jól bevált nekem.

Örülök egyébként ;-)
Klasszikus megoldás, ám megelőzhető a használata ;-)
Virgo

Nálunk is töltöttkáposzta forog... :))))
Szenteste mondjuk hal és valami gombás rizotto lesz! :)

a sóssütit nem szoktam tudni lerakni... :S
én is pár kilo felszedésére pályázom...mondjuk úgy 4 rúd diósbejgli tuti elpusztításra kerül.
sztem egyszer egy évben mindenki zabálhat egy jót ettől nem omlik össze a világ. az év többi részén viszont lehet kontrolálni.
Én nem is tudom, miről beszéltek. :)))
Karácsonykor is ugyanannyit eszem, mint máskor, nem vagyok éhesebb, és talán az is közrejátszik, hogy viszonylag kicsi a család, nem turnézunk napokig nagymamától nagymamáig. Aztán biztos az is fontos, hogy én sem a bejglit, sem a halászlevet, töltött káposztát, pulykát, ilyesmit, nem szeretem. Ugyanúgy a könnyű zöldséges ételeket kívánom ebben az időszakban, mint máskor, napi 3-4 adagban. :)
Virgo, gratula, Nagyon tetszik a post.
Szerintem igazad van,az ízkavalkádot illetően. Hozzáteszem, értem, amit Lizi mond, de az elegáns éttermi adag nem egy családi, eresszük ki az övet, ha szorít a ruha alkalom! ;-)

Még írok, csak azonnal meg kell zaboláznom a macskát! :-D
nekem is tetszik ez a post, hasznos infókra leltem benne, és ugyan számtalan magazin is foglalkozik a nagy zabálás témával, de sikerült elkerülnöd a közhelyeket :]
egyébként annyira nem tartok ettől a dologtól, a bejgliket pl. nem is szeretem, a húst sem, de persze azért így is marad nekem jópár hízlaló dolog, de mindegy, nem izgatom magam a dolgon =D
Virgo, elveszem kedvenc játékszerét, a golyóstollat, és lekergetem az étkezőasztalról! :-)

Én csak és kizárólag a Daubner beiglit szeretem, ott pont olyan a töltelék és a tészta, amiylen ideális. Viszont idén nem lesz beigli, mert mindenki megfúrta. Parfé, olasz csoki, meggy likőr, túrós rétes, német túrós süti, gesztenypüré. Jaaaj.

Még írok, csak most párom beszélni óhajt velem.
Én épp most formázgatom a trüffeljeimet és bonbonjaimat. ;-)
De már kellőképpen készen vagyok...
Haha!

Kis karácsonyi házitündér Lizi! :)
Zsani, ráadásul TÖK ÜGYES :-)

Én meg most ülök vissza dolgozni.
Az már biztos! :) Már múlthéten újságolta nekem a hírt, hogy ilyeneket fog készíteni. (tavalyelőtt én házi marcipángolyókat készítettem) Nem vagyok édesszájú, de a bonbonra összefutott a nyál a számban. :)

Szegény Virgo! :((((((((( Én már csak 29-én megyek éjszakára!
Plusz, most tudtam meg, hogy 24-én és 25-én is dolgoznom kell, és nem ám csak úgy ímmel-ámmal... bleee
Neeeeee... Én eddig minden évben vagy 24-én vagy 26-án dolgoztam. Idén majdnem a Szilveszter éjszakába csúsztam bele. Nem irigyellek Kiscsillag... :'(

Nem sokat fogsz akkor pihizni... :(((((((
Nem (de arra itt volt az elmúlt két hét), na mindegy, nem nyüszögök, attól nem lesz semmi jobb.
Ez igaz, de meg tudom érteni, hogy nem füllik hozzá a fogad!
Akkor most megosztom veletek a boldogságomat: megkóstoltam a múlt héten készített mézeskalácsokat, amik 1 hétig pihentek pléhdobozban, némi narancshéjjal. (Ez mindig egy kicsit rizikós,mert amikor a sütőből kikerül, szöget lehet vele beverni.) Szóval jól sikerült, na :D
Most már csak karácsonyig kell kihúzni, hogy maradjon belőle, mert mindenki rájár :)
Csipke!

Congratulations! :) A narancshéj jól hangzik, bár én a mézesért nem vagyok oda! :)
Itt vagyok, csak tettem-vettem, mert holnap reggel utazom haza. Elmosogattam a milliomegy csokis bödönt, meg kiteregettem, de most már muszáj aludnom.

Csak hogy csurogjon a nyálatok, a következő bonbonok készültek Lizi boszorkánykonyhájában: 3 féle trüffel: rumos, kandírozott narancsos vaníliával, aszalt meggyes-rumos, aztán marcipángolyó (echte házi - darált mandula és cukor plusz kézi erő :-) kandírozott naranccsal és fahéjjal és végül zserbó bonbon. Utóbbi kettő csokimázzal helyesen becsíkozva. ;-) Most erre futotta. Jaaa, meg vajkaramella is volt, de az már a gazdájánál van/volt.
Mivel a poszt arról szól, hogyan kerüljük el a karácsonyi túlevést, ezennel betiltom a recepteket és különböző kajás megjegyzéseket a kommentekben. :-D

muszáj lesz nassolnom valamit, így 11 körül. Megyek, kibontok egy üveg olajbogyót ;-)
Most értünk haza a vásárlásból, az ismert francia hipermarketből... :-) és :-( mert még így is tömeg volt!
Végigolvastam a termést! Virgo, megy egy mail neked, mert fontosnak tartom! ;-)
Most elolvastam a postot is, elejétől a végéig.
Nekem az a véleményem, hogy nagy hiba agyonzabálnia magát az embernek, és Virgonak igaza van a tévé előtti tespedés a legrosszabb.
Én mindig aludni szoktam, amikor már lementek a hivatalos programok, tornázni talán, de inkább 27-től.

Viszont az is igaz, hogy az ünnep úgy van kitalálva, hogy ELVILEG egy puritán hétköznapi étkezést szakít meg; éppen ezért nem lenne olyan nagy bűn kiélvezni a falatokat, hiszen három nap alatt senki sem fog annyit hízni, hogy kisfüzettel kelljen számolnia a kalóriákat!
Még látványosabb a példa húsvét és az alőtte lévő böjt kapcsán.
Sajnos ma már nem jellemző, hogy csak ünnepekkor, alkalmakkor egyenek sokat az emberek, és tegyük hozzá, karácsonyra túl sok fajta kaja készül,egyre bővül a kínálat is, a magyar hagyományok kiegészülnek az olasz vagy német dolgokkal (marcipános stollen és az a nagy olasz kalács).
Szóval, én nagyon sok karácsonyt szószerint végigzabáltam már, volt amikor nagy-nagy lelkiismeretfurdalás lett a vége, de mindig le tudtam adni január 10-ig... és elvileg ha 27-ől tényleg zöldséget, párolt halat, barnarizst és léböjtnapokat tud tartani az ember, mozgással kombinálva, nem kell belehalni a karácsonyba.

Szóval amellett, hogy túl nagy az ételkínálat, ha odafigyelünk úgy egyébként, max. egy kicsit tágultabb lesz a gyomrunk, de enyit szabad enni "rendesen" egy évben + szülinap, névnap, húsvét.

Nagyon hosszú lett bocsi, csak szerintemfontos visszaállítani az ünnepek és hagyományok helyét is.
Virgo praktikái pedig tényleg a túlélést szolgálják.

Lehet megfogadom, hogy sportolok, sok-sok órát! Vicces lesz, majd beszámolok! :-D
Nem végszóként, csak eszembe jutott meg kéne jegyezni, hogy Virgo, igen sikeresnek mondható az új rovat. ;-)

Remélem jó volt az az olajbogyó ;-)
Köszönöm, lányok (az olajbogyó pedig isteni volt!)

Elveszett a kommentem, brühühüü... :-(
Miért ne?! :-)))

Vagy Te szedted ki?! :-D
csak próbáéltalak vigasztalni, de többet nem teszem, ígérem (válaszoltam a mailre egyébként).

Nem én szedtem ki.
Mi ez a radar baromság?! Lassan annyira speckó lesz már a blog.hu, hogy az élvezet rovására megy!!!
Lisanne összefut a nyál a számban:-D Kandírozott narancsos vaníliás...imádom:-D Virgo nagyon jó az új rovat, megpróbálom megfogadni a tanácsokat:-)
izgalmas rovat, mert én nem vagyok jártas ezekben az életmód dolgokban, és most egy csomó mindent megtudtam.
okítsatok még! :)
Meglesz, és CAndy, elküldhetem Virgonak a méregtelenítést, amivel Neked lógok, és akkor kikerül ide a rovatba, mindenki számára elérhetően.
Még emlékszel rá Scala:-)) Dejóóóó:-) Már alig várom:-D
El is küldtem, az első adagot Virgonak!

Még keresek egy szuper tuti májusi cikket, de ami késik nem múlik! ;-)


süti beállítások módosítása