Csecsebecse

Divat, szépség és kényeztetés, kívül és belül, azoknak, akik szeretnek időnként a felszín alá lesni... ennek ellenére színes, szagos és szépséges marad. Itt biztosan elérsz, ha kérdeznél, ötletelnél, ajánlanál vagy éppen gonoszkodnál: virgogirl@freemail.hu

Lájk

Szólj hozzám!

Még több divat

Minden, ami érdekes

6 (7) 8 (7) 9 (6) agyrém (72) ajánlat (95) arcápolás (18) arctisztító (8) armani (8) a jó ügy (34) blog (12) blogdolog (13) casual celeb (78) chanel (14) christian dior (9) christian louboutin (7) cipő (38) csizma (9) divat (844) divatbemutató (77) dolce&gabbana (7) ékszer (27) elie saab (9) elmélkedés (9) érdekesség (258) esküvő (12) ezadivat (6) ezer alatt (6) fehérnemű (17) film (15) fotó (913) gála (38) galéria (39) haj (41) harpers bazaar (5) haute couture (16) hellókarácsony (5) heti kérdés (21) híresség (1022) hit&miss (10) ikon (462) ikon klasszik (42) illat (22) internet (16) jean paul gaultier (6) jön (77) kedvenc (8) készpénz vagy kártya (13) kiegészítő (12) kipróbálva (27) klasszikus (10) köröm (11) krém (6) lancome (6) lista (27) louis vuitton (7) luxus (83) magazin (63) marchesa (6) marc jacobs (6) melyik a menő (23) modell (62) napicuki (5) napipasi (14) nap műtárgya (28) nyár (11) ok vagy ko (12) ősz (12) parfüm (93) parfümpéntek (21) pasi (38) red carpet (48) reklám (153) resort (13) retro (8) ruha (36) ruhamustra (27) ruhatár (6) rúzs (7) s/s2011 (11) smink (55) stílus (56) szandál (7) szavazás (56) személyes (29) szempilla (6) szépség (70) szín (5) születésnapos (12) táska (26) tavasz (22) tél (11) termék (59) tervező (5) test (8) testápolás (13) teszt (31) tipp (44) történet (5) ünnep (6) vanity fair (7) versace (6) vicces (115) videó (152) vogue (18) zene (5)

Heti kérdés - Titkolni kell a plasztikát?

2009.12.01. 19:57 - Virgogirl

Címkék: szavazás plasztika heti kérdés elmélkedés

Néhány napja megjelent egy "elképesztő" (egyébként már minimum kétéves) hír, hogy Cindy Crawford bevallotta, hogy ő bizony legalább tíz évig járt plasztikai sebészhez, és rendszeresen botoxinjekciókkal kezeltette magát. Hónapokkal ezelőtt Demi Moore került be a lapokba azzal, hogy kijelentette, minden egyes porcikája "természetes", egyetlen műtétje sem volt - bár nem tartja kizártnak, hogy a jövőben kés alá feküdjön -, és nagyszerű alakját, csodás, fiatalos bőrét az egészséges életmódnak, a géneknek, meg persze fiatal pasijának köszönheti. Ennek ellenére szinte egyértelmű (azért csak szinte, mert csak akkor lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy műtve van, ha láttuk a kezelőlapját...), hogy az arcán és a mellén biztosan dolgoztak, de van olyan, aki azt mondja: a lábától kezdve a hasán át mindent megműttetett, és nincs is olyan porcikája, ami még "eredeti" lenne.

A plasztikai sebészet mára ugyanolyan közismert, elfogadott és elterjedt, mint a fogászat: bárki számára elérhető, az esetek nagy részében szerencsére kellemes és természetes az eredmény, a technika is változott, olcsóbb és biztonságosabb - mégis, mintha még mindig szégyellnék az emberek...

A hírességek körében (néhány kivételtől eltekintve), ahhoz, hogy sikeresek maradjanak, szükséges a karcsúság, a jólápoltság és a fiatalos külső. Emellett nem árt persze, ha valakinek kerek melle,  dús ajka, szépen hangsúlyozott arccsontja van. Persze, néhány nagyon szerencsésnek ez adottság - és ők is elég sokat dolgoznak magukon -, viszont egy idő után mindenki elkezd öregedni, és ezek a tulajdonságok el-eltűnnek. Ilyenkor jön a jó kezű és jó nevű plasztikai sebész a legújabb csodaszerrel vagy éppen a régi, de jól bevált módszerekhez. Ami tulajdonképpen nem baj, hiszen egy nyomással, versengéssel és elvárásokkal teli környezetben minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy egy kicsit jobb pozícióból induljon valaki.

Amit nem értek: miért kell mindezt letagadni vagy titkolni? Miért "elvárás" az, hogy valaki beavatkozás nélkül nézzen ki úgy húszévesnek negyvenévesen? Miért hitegetik az átlagembereket azzal, hogy a ránctalan szépség tulajdonképpen csak a géneknek és a szuper életmódnak köszönhető - aztán, ha valakinek nem sikerül ugyanazt az eredményt elérnie, akkor csalódottá válik...

Én szeretem azt hinni, a magam naiv és jóhiszemű módján, hogy aki szép, az nem akarja a "még szebb"-et plasztikai sebészek segítségével elérni - ha pedig mégis megműtteti magát, akkor hajlandó azt bevallani, elmondani, és nem oly módon meggyóni, mintha a kábítószerfüggőségét tárná a nyilvánosság elé. Nem azt mondom, hogy lépten-nyomon reklámozni kell, vagy magyarázkodni; csak, ha mindenkinek egyértelmű, akkor felesleges azt mondani, hogy nemis.

Vagy fölfújom az egészet? És ez ma már olyan, mint az, hogy félévente elmennek és leszedetik a fogköveiket meg fogat fehérítenek? Természetes, és nem kell ezzel különösebben foglalkozni?

A környezetemben egy olyan személy van, aki valamilyen beavatkozáson esett át. Nem ismertem az "előtte" változatot (az "utána" változattal nagyon meg vagyok elégedve), éppen ezért nem volt olyan megdöbbentő/furcsa/rácsodálkoznivaló látni, sőt, ha ő nem mondja el, észre sem veszem... Beszélgetések során egyetlen egyszer merült fel a téma, és akkor is csak arra kérdeztem rá, hogy fájt-e, hogyan csinálták stb. Készségesen válaszolt. Ezt tartom a korrekt és elegáns megoldásnak...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsebecse.blog.hu/api/trackback/id/tr311567141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem nem kell titkolni,ritka az az ember,aki tökéletesen elégedett magával,és ha elmegy korrigáltatni a dolgot nem hiszem,h nagy ügyet kell csinálni belőle,persze ez alatt nem azokat az embereket értem,akik hetente rohangálnak a kés alá
aközött is különbséget kell tenni,h valaki elmegy,megcsináltat valamit és ha rákérdeznek normálisan válaszol vagy elmegy,megcsináltat valamit és utána mindenkinek ezt reklámozza
@neomatsek: Szerintem a reklámozók önértékelési zavarokkal küzdenek, amit nem szüntetett meg a műtét, mert az nem arra való. Az olyanok forduljanak pszichológushoz.
Aki jól megfontoltan változtat valamin, az általában tudja, hogy hogyan kezelje, tehát, ha szóba kerül, beszél róla, korrekten válaszol a kérdésekre, de nem csinál belőle ingyencirkuszt. Egyébként az arc vagy test változását (még pozitív irányban is) elég nehéz feldolgozni, de az állandó reklámozás még inkább a probléma része, és nem a feldolgozási folyamat kezdete.
lehet szó olyan aspektusról is, h ezek a sztárok milliók példaképei és nem akarják a felelősséget vállalni azért, h vki az ő példájukat követve éljen ezzel a "ma már természetes", de korántsem veszélytelen eszközzel.
és mondjuk belehaljon egy fenékműtétbe (most volt cikk az indexen). vagy vmi későbbi konzekvenciától megnyomorodjon, vagy csak még rondább legyen, mint előtte volt.
nem azt mondom, h ők ennyire lelkiismeretesek (vagy gyávák), hanem ez valami íratlan szabály lehet náluk, amit még anno vmi épeszű ember találhatott ki.
amúgy meg azt is el tudom képzeni, h ennyire hiúk. gondolj bele, pár éve még szentségtörés volt megkérdezni egy nő életkorát...
@PepitaDomino:
igen,azok az emberek csak szeretnék,ha a műtét segítene rajtuk,de maximum átmenetileg működik a dolog:S
Ha valaki plasztikáztatja olyan testrészét, amely mondjuk nem úgy néz ki, ahogy szeretné, megérhető, elfogadható. Legyen nő, akár férfi az illető.
Az, hogy ezzel kell-e dicsekedni, az már intelligencia kérdése, persze más, ha színt kell vallani, mert ez más helyzet.
De ha valaki 2x2 kg. szilikonnal növeli kebelméretét, mert most ez a "trendi", és feltölteti a száját, hogy utána úgy néz ki, mint egy állon vágott bantu néger, s ezzel még dicsekszik is, hát az szánalmas.
Szerintem persze.
Ha valaki szép, az plasztika nélkül is szép. A plasztika egy csepett sem tesz széppé, csak eltorzítja a valóságot.
@metal: vannak viszont olyanok, akiknél egy műtét életmegváltoztató hatású, mert egész életében szenved egy görbe orr vagy elálló fül miatt. Megműtteti, kivirágzik, boldog, elégedett --> szép. Ilyen esetben nyugodtan torzulhat a valóság.
@metal:
És aki nem szép, de szeretne?
Hollywoodban nincs egy született orr, csak némelyik celebnek olyan jó a sebésze, hogy alig venni észre. A kés tud olyan földöntúli szépségeket produkálni, mint Angelina Jolie, de fiatalítani nem nagyon.
Én a kérdést így tenném fel: Miért elvárás az, hogy valaki húszévesnek nézzen ki negyvenévesen?
@krizsoke:
Ez szerintem nem lehet kérdés. Mert aki negyven, az nem húsz. És dolgozhat rajta egy tucat sebész, akkor sem lesz.
Egyszerű ez, csak hát van, aki ezt nem képes akceptálni.
Nehéz is, egy bizonyos szempontból megértem. Fiatalon még nem, de most már igen.
Nézd csak meg Brigite Bardot-t húszévesen, és most. Hát nehéz abszolválni. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nehéz.
@krizsoke:

Ja, és miért elvárás? Mert ilyen hülye világot élünk.
@ÁkiBáki: Bardot szerintem pont nem a szépen öregedő fajta...

@krizsoke: szociológiailag biztosan le lehet vezetni
@ÁkiBáki: szerintem vicces, ha valaki nem fogja fel 40-50éves korára, h akkor a szépséget/örömöt nem önmaga tökéletességében kellene keresni/megtalálni.
szerintem mindenki műttesse át a fejét cincérré vagy sáskává.
@Fittipaldi: és akkor egy idő után megjelennek, akiknek hosszabb a csápja, nagyobb a rágószerve, és ugyanott vagyunk
Én azt komálom, amikor a picsamagazinok/blogok ostoba tehenei meg a sok szakmailag kurvára felkészült fasz egy széjjelfotósoppolt fotóról frankón megmondja, hogy ki hogyan lett megoperálva.

Fingotok sincs róla, parasztok, de azért ugattok róla!
@ergerberger: baj van, hogy ilyen alpári és agresszív módon reagálsz? Küldök egy virtuális ölelést, de kiscicás videót is, ha szeretnéd. Mondjuk, vannak olyanok, akiknek a fotosopp se segít, egy rendezvényen készült képet meg ritkán szoktak hülyére retusálni, de biztosan te tudod jobban.
Hát szerintem eggyáltalán nem kel titkolózni ezel kapcsolatban! A példaképem is plasztikázva van. És? Nincs abban semmi! Ha kíváncsiak vagyttok hogy kiről beszélek akor nézzétek meg a blogomat.
Remélem nem tilos a reklám léci nézzétek meg a blogomat és írjátok le a véleményetekt:-) Kösszyy!
retimartina.blog.hu
@Tink@: nem szeretnék véleményt írni, ne haragudj
@Virgogirl: Kérném a kiscicás videót! MOST!!!
De aztán aranyosak legyenek ám benne a kiscicák, mert nem állok jót magamért!!!!!
mit értünk "természetes" eredménynek? a feszült, vasalt arcbőrt? ahol már mimikát sem lehet megállapítani? a mellek helyére odaragasztott labdákat?

mi lesz a következő? hogy a nők majd közlik születésnapjukon, hogy "40 éves vagyok, de a melleim még kiskorúak"?

az a jó, ha már 15 éves lányok azon agyalnak, hogy felfújassák a mellüket?

attól lesz értékesebb egy nő, minél több pénzt hagyott a sebésznél?

attól kell tartsak, hogy a 14 éves fiam már nem fogja tudni, hogy néz ki egy természetes női mell?

az igazi szépség nem a ránc nélküli, kivasalt arc vagy felfújt bögyöktől származik.

az igazi szépség belülről fakad. ha vki képes mosolyogni, pozitívan gondolkodni, akkor az meglátszik az arcán. operáció nélkül!

szerintem nem reklámozni kellene a rengeteg plasztikai műtétet, hanem inkább leállítani.
Virgo azt mondod,hogy a plasztika mindenki számára elérhető.Ja-ja,annak,akinek van anyagi háttere.A nagytöbbségnek nincs.Innentől kezdve,hentesipari szabászattal jut valaki "előnyhöz",és már szó sincs arról,hogy esetleg belső érték számíthat.Sajnos,ha látok egy szép arcot,vagy egy hibátlan testet valami fotón,vagy műsorban,akaratlanul is keresem a beavatkozás jeleit.Amikor a műtét sem sikerül jól,és a nők elejére ragasztott fagylaltgombócot meglátom,enyhén szólva is rámjön az undor.Legyél csinos,legyél sikeres,maradj fiatal,csillogj.......szerintem:legyél ápolt,művelt,és öregedj meg azzal a tudattal,hogy ez az élet rendje.Miért nem látok soha olyan reklámot,hogy tanulj????
Azt írod:
"Miért "elvárás" az, hogy valaki beavatkozás nélkül nézzen ki úgy húszévesnek negyvenévesen?"

Na itt hibádzik a gondolatmeneted. Ugyanis NEM elvárás az, hogy valaki húszévesnek nézzen ki negyvenévesen!!!

Ha elvárás lenne, akkor valóban nem lenne gond a plasztikai műtét - de ez egyelőre nem elvárás.

És ha valamikor az lesz, akkor sem úgy fog működni, hogy előbb van az elvárás, és utána a műtét, hanem bizony először plasztikáztat valaki, és aztán nyomatja, hogy "ez az elvárás!"... és ugye amit elég sokan és elég gyakran mondanak az előbb-utóbb igaz lesz... ha hagyjuk.

Egyébként a blog írója húszévesnek néz ki? :) Hát ha nem, és szerinte ez elvárás, akkor uzsgyi...! :)))
@Picitures: A fotókon nem fogod látni a beavatkozás nyomait, hacsak nem volt pancser, aki a fotoshoppal dolgozott. Egyébként tökéletesen igazad van. Nem reklámozzák, hogy tanulj, légy művelt, segíts másokon, élj tartalmasan.
Valóban, azt kéne megtanulni, hogy lehet szépen és méltósággal megérni az idő múlását. De, ha valakinek egyetlen érték a külső, akkor az elkerülhetetlen öregedéssel mindent elveszít.
@ÁkiBáki: Az a plasztikától nem lesz az! Azokról nem beszélünk, akik baleset, vagy betegség miatt kényszerülnek rá, mert náluk teljesen érthető.
@Csore60: Látva a mai oktatásügyet,úgy tűnik,hogy nem is szorgalmazzák a tanulás fontosságát.Felnő rengeteg gyerek,úgy,hogy a valóban fontos dolgokról fogalma sincs.Most nem a :bezzeg az én időmben-ről van szó.Egy kissrác az ovodában nem menő,ha nincs meg az összes Thomas-figurája,vagy az összes Barbi,vagy mi a szösz.MIndenhol a külső, a vagyon, a harácsolj megy.A TV-ben a sz@r műsorok,amiktől csak elhülyülni lehet.És ha egy kölyök a tv előtt nő fel,nem is csoda,ha ott megáll az élet számára,hogy na pont olyan lett a mellem,mint a Pamelának.Mert csak ez számít.Kicsit elkanyarodtunk a blog témájától.Szerintem nem titkolni kell a plasztikai műtétet,ami nem egészségügyi szempontból fontos,hanem kuruzslásként kezelni.
"Miért "elvárás" az, hogy valaki beavatkozás nélkül nézzen ki úgy húszévesnek negyvenévesen?"

Nem az.
Ez az összes probléma gyökere, és innét kezdve okafogyott az egész poszt.
Azt gondolom, hogy a plasztikai műtétek közé sem lehet egyenlőségjelet tenni. Azok, akik helyreállító műtétet kérnek valamilyen betegség (pl. rák) után, nem biztos, hogy széles körben elmesélik, hogy teszem azt, az egyik mellük "nem igazi". A szűkebb környezetük úgyis tudja, és a tágabból pedig csak szánakozást váltana ki.
Az unokatestvérem - fiú - még középiskolás éveiben megcsináltatta a fülét, mert úgy nézett ki, mint Dumbo. A műtétnek köszönhetően teljesen harmonikus lett az arca, utána beszéltünk róla, de mára már teljesen elvesztette a jelentőségét.
A sztárok..igazat adok Virgonak, én is úgy vélem, hogy társadalmi elvárás az, hogy szép és fiatal maradj..Elég csak arra gondolni, hogy egy 50-es milyen nehezen talál munkát (akkor is, ha van megfelelő képzettsége), vagy vegyük egy átlag ruhaüzlet kínálatát..max. 40-es méretig adnak ruhákat, utána "oversize" vagy..Ezzel a jelenséggel én is találkoztam a Sinequanonban, ugyanis én ott kövérnek számítok (178/62 az adat:), és ha olcsóbb helyen akarsz vásárolni, akkor tele van gagyi feliratos, szűk pólóval, csillámló farmerrel, ami szerintem csak egy bizonyos korig mutat jól. Így aztán kényszerítve leszel arra, hogy szép és fiatal maradj..
Így megműtteted magad, és még csak be sem vallod, mint ahogy a másik sem, és csupán gyanakodva vizslatjátok egymást, hogy ki mondott, vagy nem mondott igazat, mert hátha a másik mégis "natúron" szép, de te tényleg öregszel..
Ez kb. ahhoz hasonlít, mikor két régi osztálytárs 20 év után összefut, és versenyt bizonygatják egymásnak, hogy mennyire boldogok.
Jah, én nem vagyok megműtve.:) És remélem, nem is leszek. De ezt csak azért merem ilyen bátran kijelenteni, mert nem az arcomból élek.
@Lasombra: de az. Demi Moore - nem sokkal negyven fölött - kijelentette, hogy egy nőnek 35 éves kora után semmi esélye a karrierre Hollywoodban.
@Virgogirl: és igaza is volt. Nem kapnak normális szerepet 40 fölött. Ami vicces, hogy aki viszont igen, - Meryl Streep - annak eszébe nem jut 20 évesnek operálni magát :)
@metal:
Igaz, nem lesz az, de lehet, hogy jobban érzi magát utána.
Nekem a fülemet operálták meg, s azt kell mondjam határozottan jobban érzem magam, hogy nem úgy köszönnek: hello Dumbo!
Persze ez nem látszik, szebb sem lettem, de qvára zavart, s amióta megtörtént nem is foglalkozom vele.
Akkor a 40 fölötti szerepeket ki játssza el? Vagy ilyenek nincsenek?
@nitro1:

majd a 20-nak kinéző anyuka neveli a 22-nek kinéző lányát.
@Picitures:
erre van egy nagyon egyszerű megoldás,a szülő foglalkozzon a gyerekével,ha látja,h az iskolában nem kapja meg a szerinte fontos információkat,nem adnak át neki kultúrális hagyományokat,értékeket,akkor tegye meg ő,de szerinted hány szülő teszi ezt meg?
a tévéhez meg annyit,h nem kötelező nézni,lehet olvasni,rejtvényt fejteni,egymással beszélgetni,programokat szervezni stb.
csak sajnos manapság a családok többsége a könnyebbik utat választja,a gyereket leülteti a tévé vagy a net elé,aztán szórakoztassa magát,utána meg a nagy médiát okolja,amiért a kölyök rossz értékrend szerint éli az életét
@Virgogirl: azért ez lássuk be eléggé rétegprobléma. egy csomó embernek nincs esélye karrierre Hollywoodban.
@gande: sajnos, nem az igazi szépség "vallói" vannak többségben, legalábbis nem meghatározó pozícióban (ki lehet fejteni, hogy miért, talán mert nem akkora üzlet... bár az önsegítő könyveket elnézve feltörekvőben van). Nem jó, ha egy 15 éves lány fel akarja fújatni a mellét, de ha megnézed, hogy annak a korosztálynak ki a példaképe, kire szeretne hasonlítani - tavalyi kutatásban olvastam: Rihanna és Christiano Ronaldo -, milyen jövőt képzel el magának, akkor nem lesz könnyű lebeszélni róla, azzal pedig, hogy az "igazi szépség belülről fakad és elég, ha boldog és mosolygós vagy" maximum kiröhögteted náluk magadat
@Picitures: mert felvenni kölcsönt egy mellműtétre, és attól remélni jobb pozíciót, valamivel könnyebb, mint 5-10 évet görnyedni az iskolapadban. A műveltség, tanultság érték, de sajnos egy művelt, tanult, intelligens ember nem élvez (arányaiban) akkora előnyöket, mint egy "szép" vagy kiemelkedően jó külsejű. És mivel a jelenlegi szépségideál a vékony, de bögyös, a kettő együtt műtét nélkül nagyon ritkán megy.
@Terézágyú: nem nézek ki húszévesnek, csak 22-nek. Nem akarok plasztikáztatni, mert félek tőle. És nincs komolyabb bajom az öregedéssel.
@Csore60: még azoknál az embereknél, akik egyébként nagyon tehetségesek és úm. "letettek valamit az asztalra" (bár nem szeretem ezt a kifejezést) is megfigyelhető, hogy a sikert és a fiatalságot társítják, és ahogy elkezdenek öregedni, elkezdenek rettegni attól, hogy elveszítik a sikert is...
@Virgogirl:

van egy olyan érzésem, hogy lassan státuszszimbólum kezd lenni a plasztika. a pasiknak nagy autó, a nőknek nagy mell.

sajnos nagyon sok ember nem a saját életét éli, hanem azt, amiről úgy gondolja, hogy a külvilág (értsd. szomszédok, ismerősök stb.) elvár tőle. és úgy gondolja, hogy a másik azt gondolja.... a saját gondolta gátolja abban, hogy boldog legyen.
@nitro1: @gande: előfordul. Lásd Goldie Hawn az Elvált nők klubja című filmben. :-) Egyébként erre vannak ott a maszkmesterek, akik sminkkel öregítik a nőket.
@Virgogirl:
22 évesen senkinek nincs. Még később sem. De eljön az idő, amikor nem így fogsz vélekedni.
Ami persze nem a te hibád, de hogy ez a véleményed változni fog, az biztos.
@Virgogirl: a külső öregedéstől nem félek (jó, persze, nem akarok kopasz lenni és a fogaimat se akarom potyogtatni), de őszüléstől, ránctól nem tartok. ez az élet rendje.
inkább olyanok aggasztanak, h idősen nem lesznek szüleim.

ami a plasztikát illeti, az olyan esetekben, mint pl. nyúlszáj, teljesen természetes nekem, h az illető korrigálja a valós hibáit.
de az, h mondjuk valaki azt tekinti defektjének, hogy egy milivel vastagabb az orrcsontja... hülyeség. de ha boldogabb tőle, hát csinálja.
a tagadásrésze addig nem érdekel, amíg nem nyilvánvaló a műtéti beavatkozás. ha egyértelműen felfújták az ember száját, mellét, egyebét, akkor saját magát teszi nevetségessé vele, h tagadja.
@ÁkiBáki: 22 évesen se volt, és most sincs, már nem vagyok annyi
Nincs mit szégyellni, ha valaki plasztikáztatja magát, ha ettől jobban érzi magát, ízléses, szép, és még pénze is van rá! Szerintem sokkal cikibb, ha valaki titkolja, annak ellenére, hogy egyértelmű és jól látható, hogy műtötték!


süti beállítások módosítása