Csecsebecse

Divat, szépség és kényeztetés, kívül és belül, azoknak, akik szeretnek időnként a felszín alá lesni... ennek ellenére színes, szagos és szépséges marad. Itt biztosan elérsz, ha kérdeznél, ötletelnél, ajánlanál vagy éppen gonoszkodnál: virgogirl@freemail.hu

Lájk

Szólj hozzám!

Még több divat

Minden, ami érdekes

6 (7) 8 (7) 9 (6) agyrém (72) ajánlat (95) arcápolás (18) arctisztító (8) armani (8) a jó ügy (34) blog (12) blogdolog (13) casual celeb (78) chanel (14) christian dior (9) christian louboutin (7) cipő (38) csizma (9) divat (844) divatbemutató (77) dolce&gabbana (7) ékszer (27) elie saab (9) elmélkedés (9) érdekesség (258) esküvő (12) ezadivat (6) ezer alatt (6) fehérnemű (17) film (15) fotó (913) gála (38) galéria (39) haj (41) harpers bazaar (5) haute couture (16) hellókarácsony (5) heti kérdés (21) híresség (1022) hit&miss (10) ikon (462) ikon klasszik (42) illat (22) internet (16) jean paul gaultier (6) jön (77) kedvenc (8) készpénz vagy kártya (13) kiegészítő (12) kipróbálva (27) klasszikus (10) köröm (11) krém (6) lancome (6) lista (27) louis vuitton (7) luxus (83) magazin (63) marchesa (6) marc jacobs (6) melyik a menő (23) modell (62) napicuki (5) napipasi (14) nap műtárgya (28) nyár (11) ok vagy ko (12) ősz (12) parfüm (93) parfümpéntek (21) pasi (38) red carpet (48) reklám (153) resort (13) retro (8) ruha (36) ruhamustra (27) ruhatár (6) rúzs (7) s/s2011 (11) smink (55) stílus (56) szandál (7) szavazás (56) személyes (29) szempilla (6) szépség (70) szín (5) születésnapos (12) táska (26) tavasz (22) tél (11) termék (59) tervező (5) test (8) testápolás (13) teszt (31) tipp (44) történet (5) ünnep (6) vanity fair (7) versace (6) vicces (115) videó (152) vogue (18) zene (5)

Egy év - egyetlen ruha

2009.06.21. 13:25 - Virgogirl

Címkék: divat ruha érdekesség a jó ügy

Érdekes kezdeményezésre/kísérletre találtam rá a minap: egy hölgy úgy határozott, hogy egy évig, azaz 365 napig ugyanazt a ruhát (pontosabban, hét darab teljesen ugyanolyan ruhát) fogja viselni, különböző kiegészítőkkel. Egyrészt, ezzel a kreativitásra, a ruhák és a kiegészítők újrafelhasználhatóságára, a "fenntartható divatra" kívánja felhívni a figyelmet, másrészt egy alapítványnak is pénzt gyűjt. Ez a Uniform Project.

 

A ruhát egy amerikai tervező készítette, és bár egy kicsit tényleg az iskolai köpenyekre emlékeztet, kétféleképpen is lehet viselni (az elejét és a hátulját is), a gombok segítségével kabátkává vagy éppen tunikává lehet alakítani. Strapabíró anyagból készült, és elég bő ahhoz, hogy alá lehessen öltözni a hűvösebb napokon. A színe pedig fekete, vagyis tulajdonképpen mindenhez megy.


A Uniform project nem az első, amiről olvastam: a Little Brown Dress hasonló elvekre épült, igaz, ott a hölgy egyetlen egy ruhát (!!!) viselt az év minden napján, kiegészítőkkel feldobva - ebben az esetben a túlköltekezés, a fogyasztói társadalom "elvakultsága" elleni tiltakozás volt a cél, és annak a megcáfolása, hogy csak akkor lehet valaki különleges és vonzó, ha folyamatosan újabb és újabb göncöket vesz magának. Ő mindössze 20 dollárt (kb. 4000 Ft-ot) költött a kísérlet éve alatt új ruhákra, minden mást a korábban felhalmozott ruháiból oldott meg. A tapasztalatai szerint "sokan észre sem vették, hogy mindig ugyanaz van rajta", és, annak ellenére, hogy ezt várnánk, "egyáltalán nem unatkozott, hiszen mindig újabb és újabb kihívás volt feldobni a ruhát kiegészítőkkel".

Egy olyan világban, ahol azt látjuk, hogy naponta többször is át kell öltözni, vagy hogy egy-egy ruhát csak egyetlen alkalommal viselnek a sztárok, nagyon érdekes ilyen kezdeményezéseket figyelemmel kísérni... annak ellenére, hogy én nem feltételezem magamról, hogy meg tudnám csinálni (bár szerintem kamaszkoromban voltak olyan időszakok, hogy szinte minden nap ugyanazt vettem fel; és az, hogy a kedvemre való ruhákból többet is megveszek, szintén közelít ehhez a kísérlethez). Egyszerűen, nem vagyok elég kreatív - pedig jó lenne -, túlságosan befolyásolnak a hangulataim a ruhaválasztásnál; van néhány "szabályom", amit szeretek betartani, pl. hogy világos pulóver alá nem veszek sötét felsőt; ráadásul, egy-egy darabhoz túlságosan is ragaszkodom, így az szintén nem segítené elő a kreatívkodást és a változatosságot. Azzal viszont egyetértek, hogy nem kell mindenáron, minden héten-hónapban új rucikat vásárolni, csak azért, hogy tele legyen a szekrény, pénz nélkül vagy minimális befektetésekkel is szert lehet tenni újabb darabokra. Pl. a régiek felújításával (egy-egy gombcsere csodákra képes!) vagy a szülőkkel, testvérekkel, barátokkal való cserebere során... Ennek ellenére, a divat egyáltalán nem rossz dolog ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsebecse.blog.hu/api/trackback/id/tr211198620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez jó, és tulajdonképpen örülök neki, mert olyan irányba tereli a világot, amilyenre szükség volna.

Natúr sminket is nagyon támogatom, most dolgozom ki az alapokat az arcomon, a primer is segít ebben; és a western (The Quick and the Dead), mait a héten láttam, Sharon Stone végig natúr sminkben, tképpen sminktelen hatást keltve. Nyárra a legjobb. Bár most megfagyok. :-)
@Virgogirl: Van bennem hajlam a monomániára, pont olyan, mint amit Te leírtál kamaszkori önmagadról. De nem, nem ekkora. :-)
... azaz ma már minden nap mást hordok, de anno... szóval voltak slágerdarabok, melyeknek nagyon gyorsan meg kellett száradniuk.

Én amit meg tudnék csinálni, az, hogy minden héten pontosan megadott sorrendben egy azonos stílusú ruhát vegyek fel. Pl. szerda: farmerszoknya & póló. :-) Hétfő: széles szárú nadrág. Szombat: tréningalsó. Ugyanis sok darabom hasonló, széria termékek. :-) Hiába, itt kiüközik a monománia.
És igen, én sem vagyok elég kísérletezgetős, nincs annyi időm. De a blog látogatása óta fejlődöm.
A cím magáért beszél.
Kedves blogolvasók!

Egyszer a balatonberényi matektáborban egyszer magam is arra kényszerültem, hogy kétszer ugyanazt a pólót kellett felvennem. No, de ezzel mégsem kerültem ki az Index címlapjára!

Jó szelet!

ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon, alap, nappali kredites képzésben
@ifj. Farkas Gyula: pedig lehetett volna, ha jan 1-dec 31 között tetted volna meg (és nem veszel fel mellette/helyette mást), feldobod ilyen-olyan kiegészítőkkel, és írsz róla egy blogot, melyben fotókkal dokumentálod a történéseket... Előtted a jövő, Gyulám!
@Virgogirl: :-)
@ifj. Farkas Gyula: kondenzált anyagok fizikája?! Öhöm.

Majd valaki meséljen a kondenzált anyagokról is, ha már szóbakerült... :-)))
@Scala: passz... viszont erről eszembe jut, hogy két napig dőltem a röhögéstől, amikor egy építész ismerősöm elmondta, hogy van olyan tantárgya, melynek címe: Vasbeton I.
Hiába, a bölcsészek már csak ilyenek...
@Virgogirl: :-DDD
Igen, az is mókás.
De ki itt a bölcsész? ;-)
Én ezt nem tudnám megcsinálni:-) 1 hétig még talán menne az első verzió, de utána már túl unalmas lenne:-D

@Virgogirl: ne bántsuk a bölcsészeket:-P
@Scala: éééén... kicsit.... inkább az, mint más ;-)
Én már azt várom hogy mikor találják ki az erős napsugárzástól és hőtől védő ruhát,ami hosszú nadrág kell legyen hosszú ujjú felsővel és valami fejvédővel+napszemüveg.
@Kis Hableány: Jogos. De a katasztrófafilmekben már elég jó ötleteket adtak. :-D
Ennek mi értelme van? Elég lenne körülnézni Magyarországon, van egy csomó ember, akinek egy ruhája van, mégse kerülnek Index címlapra. Sok hülya sznob, broáf.
@kzolika: megtanít szöveget olvasni és értelmezni, bár van, akinek még kell némi gyakorlás ;-)
@kzolika: ja, és persze "mi értelme van?" Ugyanaz, mint bármi más művészi/kreatív kísérletnek. Tulajdonképpen semmi, de sokakat szórakoztat és nem ártanak vele senkinek.
A világ újrafelfedezése...
Hurrá.
Férfiember ezt már rég kitalálta. vesz 5 egyforma pólót, zoknit, alsót (M-zárolt tartalék meg nem kell többet szarakodni a boltba - hurrá) erre közlik igénytelen.
Ja igen és a hadsereg is így működik. És ott is feldobják kiegészítőkkel - egy kis AK, egy kis gázmaszk :)
Nőknek meg Uniform-project néven eladják ugyanazt és az milyen menő... Húj, de bazi öreg vagyok már :)
Gyula!
és legalább átugrottál a nudi kempingbe Berényben?:)
Biztos bennem van a hiba, hogy meg nem fedeztek fel.

Napokig szoktam egy polot hordani, a farmer, kabat hetekig rajtam van, megse vagyok vilagszenzacio.
én gyerekként annyira utáltam, ha lecserélték a ruháimat, hogy anyám kénytelen volt ugyanabból a ruhából nagyobb méreteket is venni, így ha kinőttem kicserélhette egy nagyobbra, anélkül, hogy behisztiztem volna.
pedig lány vagyok :)
Én a dolog gyakorlati oldalát nem értem, az ötlet gesztus- és jelzésszinten kiváló: figyelemfelkeltő és bájos állásfoglalás a konzumhisztéria ellen.
Node. Számomra nem derült ki, hogy ez a hölgy Amerikán belül hol él. Mert ehhez a projekthez azért viszonylag kigyensúlyozott éghajlat szükséges. Egy -10 téli napon teljesen fölöslegessé válik ez a karton köpenyke, ha úgyis több réteg vastag ruhát húzok alá-fölé. No meg télen hülyén is néz ki az ilyen nyárias anyagból készült cucc. Ugyanakkor a nyári kánikulában feketében kimenni az utcára? Ott pusztulnék meg :) szóval éghajlati szempontból kissé nemtiszta nekem ez a dolog.

A képeken látható összeállítások amúgy ultraaranyosak. Van stílusa a csajnak. És Etsy roxx!
@changebug: A hadsereg tényleg így működik... de ott szerződésírja elő, hogy csak azt viselheted.
Ez egy önkéntes kezdeményezés. És a lényege, hogy a meglévő kiegészítőivel (sál, zokni, karkötő, biszbaszok) dobja fel, ha sikerül neki.
A hadseregben pedig a praktikum és az uniformitás a lényeg, ami itt épp kerülendő. Mert azt akarja bizonyítani, hogy nem csak a sokfajta ruhán múlik a megjelenés. És nem attól leszel boldog, ha egy romániai cigány falunegyed éves kiadását lövöd el havonta a plázában (amerikai viszonyok között sokan élnek így).
@Rékuc: Én is agyaltam ezen kicsit, h. fázni fog télen. (Bár lehet fűtött kocsi is a kiegészítők részét képezi, és onnan csak a fűtött irodaházba & piacra stb. megy.) A nyár még megoldható a légkondival. Jellemző, h. nem szibériai hölgy találta ki magának ezt a dolgot.

Amúgy egy olyan változatot is kidolgozhatnának, ami nem ennyire elborult... Pl. havonta négy öltözéket engedélyez, és aztán minden hónapban bővülhet néggyel, de csak a meglévőkből. Félévente lehetne venni valami újat... Hogy a jóérzésű, környezettudatos csajok, mint mi is követhessék. Ha van kedvük.
Egyébként itthon, amilyen anyagi helyzetben van a nagy többség, nem szórják a pénzt szerintem. Támad a szecesszió, ez van. :-)
@Rékuc: New Yorkban él, ott azért nincs nagyon durva időjárás sztem.
érdekes kezdeményezés, és nem hülyeség. és sztem nem is ássa alá a divatot, épp ellenkezőleg, kihívás, és rengeteg kreativitás kell ahhoz, h. feldobjuk ezt az egy ruhát.
bár én nem hiszem,h. kipróbálnám a dolgot, viszont van néhány elem, védjegy-szerűség, amihez jó, ha ragaszkodik az ember. :]

ó, erről eszembe jutott,h. egyszer vmelyik Vogue-ban volt egy riport arról,h. egy csaj asszem 1 hétig mindenhova különféle haute couture darabokban ment, pl. a sarki kisboltba, meg kutyát sétáltatni is :D ez pont a másik véglet, de hasonlóképp érdekes. azt mondta,h. a férfiak csodálattal néztek rá, a nők meg féltékeny utálattal =)
@Ms Groutesque: én extrém designer cipőkkel láttam hasonlót, bevásárlás, kávézás, tömegközlekedés közepette "tesztelték"
@Virgogirl: az is jó lehetett.... hú durva lehet azokban mászkálni az utcán, meg nyilván jól megbámulják az emberek :)
@Virgogirl: -5 és +40 között bármi előfordulhat...
@Ms Groutesque: @Virgogirl: És biztosítást sem árt kötni előtte, hátha ilyen-olyan indokkal nem fizet a BKV... :-D
Ám a magyar járda és útviszonoyk mellett igen bátor, sőt inkább botor, aki trendi magassarkúban akarja nyomni...


süti beállítások módosítása